горчица

Вчера американците се похвалиха, че дори България знае за тях и цитираха материал на ДЕБАТИ.бг.

Новината  за 10-те най-интересни музеи в света за храна бързо се разпространи и стигна отвъд океана, където попадна в седмичния бюлетин на единствения по рода си в света Музей на горчицата, който се намира в сърцето на Мидълтън, щата Уисконсин.

В материала си, основателят на музея Бари Левенсън е превел дословно българския текст на английски език. И отправя благодарности, че сме поставили нестандарния му музей в топ 10 на нашата световна класация.

В края на бюлетина Бари  отправя въпрос към читателите: Някой знае ли коя е най-вкусната българска горчица, която трябва да влязе в Конкурса за най-добрата горчица на 2018г.?

Бари се концентрира върху колекцията от горчица още през 1986г. Първите дузина буркани са се разраснали до колекция от над 6000 горчици от повече от 70 страни, заедно със стотици сувенири напомнящи горчица и експонати, разказващи за употребата на горчица през историята.

На снимката: Бари Левенсън, собственик и основател на Музея на Горчицата в САЩ

Любопитен факт е, че в музея може да се види и горчица от България.

Официално музеят отваря врати в планината Хореб, Уисконсин на 6 април 1992г. ъй като колекцията от горчица постоянно се разрствала, се наложило няколко пъти Бари да премества музея и да го разполага на по-голяма площ. Така през 2009г. музеят се установява в Мидълтън, където се намира и до днес.

Достъпът е безплатен, а музеят е отворен между 10:00 и 17:00 часа, въпреки че е затворен на Великден, Деня на благодарността, Коледа и Нова година.

Магазинът за подаръци на музея заема около половината от площта и предлага безплатна дегустация на горчица от хладилни касети, съдържащи десетки сортове. Освен това музеят предлага и поръчка по пощата на горчица.

През 2002г. музеят е представен в  телевизионната серия „Food Network”, „Unwrapped”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук