Велико народно въстание 3, протест в София

Народното недоволство ще се излее на площада в стотния ден на антиправителствен протест, като заявката за Петото Велико народно въстание, е да обедини граждани от цялата страна. Протестът ще започне в 17 часа на традиционното място- т.нар. „триъгълник на властта”.

100 дни вече граждани са по улиците и площадите на София, протести има и в други градове в страната, както и сред българите в чужбина.

Хората са недоволни от управлението на държавата, корупцията и липсата на реформа в съдебната власт. Те настояват за незабавна оставка на премиера Бойко Борисов и на цялото правителство, за оставката на главния прокурор Иван Гешев и за провеждането на честни избори.

Протестът предстои да бъде подкрепен от четирима евродепутати, които ще говорят пред българите от трибуната, разположена при фонтана пред президентството.

Досега бяха проведени четири големи протеста, озаглавени като велики въстания.

За 100 дни недоволството на българите достигна до всички големи западни медии и такива отвъд океана.

Европейските институции също обърнаха внимание на протестите и те намериха място в доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в страните-членки на ЕС.

По-късно евродепутатите приеха с голямо мнозинство резолюция, осъждаща отстъплението от демокрацията и допускането  на корупция в управлението.

В няколко отворени писма хиляди учени, творци и интелектуалци заявиха подкрепата си за протеста . Вчера официално към протестите се включиха и студентите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!