Президентът направи 100 дни служба. През това време участва в два европейски съвета в Брюксел, не направи нито едно друго посещение в чужбина и не прие никакви гости. Върна закона за концесиите, състави служебно правителство, прие Гергьовския парад и държа речи в Панагюрище и Батак.

Фалове по-скоро няма.

Но и почти нищо от очакванията, стимулирани в предизборната кампания, не се сбъдва. Имаше инерция. Беше убита.

Сега третото Борисово правителство прави пълна реставрация и всичко, което Радевото правителство направи, ще бъде ревизизирано, включително и кадровите назначения, да не говорим за по-стратегически решения като например концесията на летище „София“ и въвеждането на ТОЛ системата.

Не се забелязва и някакво геополитическо обръщане, което комунистите и лично Радев сугестираха в кампанията.

Нещо повече, президентът Радев следва плътно външнополитическия курс на предшественика си без засега да навлиза в антируска реторика.

Например прие споразумението с Канада (СЕТА) без да се обади в Брюксел, но като се върна в София, рече, че ще го даде на Конституционния съд. Тогава, в разгара на предизборната кампания, написах, че ако не стане веднага, е само нескопосан опит да бъде подпомогната Корнелия, която вееше този байрак по сборове и седенки.

До този момент – нищо.

Президентът Радев беше избран вследствие на комбинация от фактори. Умора от ГЕРБ, много лош кандидат на управляващата партия, успешна консолидация на проруски, антинатовски и антиевропейски електорат.

Ухажването на този електорат беше полуизречена лъжа. Сега тази лъжа е набутана в килера, да не се дразнят съюзниците. Напред е изведена друга лъжа – БСП вкара България в ЕС и НАТО. И, разбира се – аз съм НАТО-вски генерал.

И този президент беше избран с надежда за промяна, но засега изглежда преди всичко като тапет на статуквото.

Политически резултатът от избора на президента Радев за момента е значим само за БСП. С негова помощ комунистите изядоха малките леви като АБВ и Движение 21 и от тази гледна точка генерал Радев може да се отчете като успешен проект на Корнелия Нинова.

За държавата, след 100 дни на „Дондуков“ 2, е рано да се каже. Но е по-скоро безлично присъствие.

И както се пееше в песента – че промяна не може да има.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук