Гръцките синдикати обявиха извънредна стачка в неделя на 7-и май. Магазините няма да отворят и протести ще блокират всеки отворен търговски обект, а профсъюзите призоваха хората да не купуват нищо от отворените търговски обекти.

Причината – търговците в Гърция не искат работят в неделя и обвиняват правителството, че подкрепя големите вериги, които имат възможност да плащат на служителите си извънреден труд.

Синдикатите смятат, че това ще доведе до фалит на малките магазинчета.

Правителството иска да въведе принудителна седемдневна заетост, това обаче противоречи на решението на Върховния съд, според който това е нарушение на Конституцията.

Много от служителите започнаха съдебни дела срещу работодателите, които ги принуждават да работят извънредно, но без заплащане.

Според синдикатите този проблем тепърва ще се прехвърли и върху работещите в малките търговски обекти.

Стачката ще съвпадне със серията почивни дни на българите, голяма част от които ще се възползват от топлото време и близкото разстояние, за да посетят южната ни съседка. Миналата седмица, отново по време на празнични дни в България, в Гърция отново стачкуваха, този път служителите от фериботите и жп транспорта.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук