Изложба с едни от най-добрите снимки на световноизвестната информационна агенция „Ройтерс” можете да откриете на Моста на влюбените зад НДК. Причината – фестивалът за съвременна фотография „Фотофабрика”, който беше открит на 2 май и ще продължи до 23 юли. До 15 май ще може да видите и снимки на „Гети имиджис”, а от 16 май фотографиите на двата медийни гиганта ще бъдат окачени по оградите на две столични училища – 120 ОУ „Г. С. Раковски“ и НМУ „Л. Пипков“.

Организаторите обясняват, че снимките тази година представят фотографията като лупа на обществото, която не анализира, а наблюдава и разказва.

Част от „Фотофабрика” е изложбата на първия българин с награда „Пулицър” и фоторепортер на „Ройтерс” – Стоян Ненов, уловил хората в движение. До 14 май снимките му ще бъдат изложени в Арт център „Банкя”.

В програмата на фестивала следват 3 големи изложби и над 10 съпътстващи събития.

Софийската градска художествена галерия представя от 9 май до 18 юни, за първи път пред публика, изложбата на Алекс Майоли „Аз, моя милост и ЕС” („Me Myself and EU“) – проект, създаден за фестивала „Фотофабрика”.

Специално за подготовката на тази изложба италианският фотограф обиколи емблематични за прехода на България места.

Алекс Майоли е автор, който работи по най-болните теми на днешна Европа – възхода на крайнодесните движения, бежанците, разделението между Източна и Западна Европа, документира знакови исторически събития като падането на режима на талибаните в Афганистан и войната в Ирак от 2003 г. Негови фотографии от горещи конфликтни точки се появяват в медии, между които „Нюзуик”, „Ню Йорк таймс”, „Гранта” и „Нешънъл джиографик”.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук