Специално назначеният прокурор Робърт Мълър, който разследва има ли или няма руска намеса в изборите в САЩ през 2016г., обяви, че са повдигнати обвинения срещу 13 руски граждани и три компании.

Според обвинителния акт тези физически и юридически лица са заговорничили от 2014 и до днес да се намесват „в политическия и изборния процес в САЩ, включително и в президентските избори през 2016”.

Всички те са обвинени в измама срещу САЩ, трима са обвинени също в банкови измами, а петима – и в кражба на самоличност.

В обвинителния акт се казва, че Евгений Пригожин – съюзник на руския президент Владимир Путин, е финансирал групата, чиято стратегическа цел била „всяване на раздор в американската политическа система“.

Освен това от средата на 2016 той е подкрепял кампанията на Доналд Тръмп и очернял Хилари Клинтън. Без тяхно знание, се свързал с членове на екипа на Тръмп.

Сред обвинените в заговор срещу САЩ са 12 служители на „Агенцията за интернет изследвания“ („Агентства интернет изследваний”). Това са Михаил Бистров, Михаил Бурчик, Александър Крилов, Анна Богачева, Сергей Полозов, Мария Бовда, Роберт Бовда, Джейхун Асланов, Вадим Подкопаев, Глеб Василченко, Ирина Каверзина и Владимир Венков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук