Годишната национална награда за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора, пета поред, беше връчена на официална церемония днес, в деня на рождението на Майстора в художествената галерия в Кюстендил, предава БНТ.

Лауреат на наградата за 2016 година е Николай Майсторов, който беше обявен от председателят на Съюза на Българските художници Любен Генов.

Майсторов е определен за носител на наградата сред още трима автори – Десислава Минчева, Игнат Игнатов и Надежда Кутева.

„Щастлив съм, че получавам тази награда. Това ражда и сантиментът, споменът, че преди около 40 години за първи път я получих“, каза Майсторов.

Той посочи, че особеният феномен на наградата, който подсилва удоволствието му от получаването, е това, че тя носи името на Майстора.

Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ се е давала от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Тя представлява своеобразен израз на почитта пред паметта на гениалния художник и отрежда значимо място на град Кюстендил в културния живот на страната.

Награждаването беше придружено с чествания на 135-ата годишнина от рождението на великия български художник Владимир Димитров-Майстора.

Владимир Димитров Поппетров е роден през 1882 г. в село Фролош в семейството на бежанци от македонското влашко село Магарево. През 1889 г. семейството му се преселва в Кюстендил, където Майстора завършва началното си образование и прогимназия. След 1895 г. сменя няколко професии, известно време чиракува като бояджия и работи като писар в Окръжния съд, където талантът му е забелязан.

Твори през първата половина на ХХ век. Неговите портрети и композиции притежават изразителни цветове, идеалистичен рисунък и силно символно излъчване. Не трябва да се подценява и приносът му като военен художник по време на Балканската и Първата световна война.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук