Премиерът на Великобритания повиши степента на терористична заплаха до „критична“ – максималното от петте нива, което означава, че има вероятност от непосредствено предстоящо нападение.

За последен път на това ниво заплахата е била през юни 2007-ма, когато имаше заплахи за взривяване на коли бомби в Лондон, последвани от инцидент на летището в Глазгоу, когато джип се вряза в сградата и предизвика пожар.

Освен това Тереза Мей обяви, че армията може да бъде изкарана да охранява някои ключови места, а военни – да бъдат разположени за сигурността на масово събиране на хора като концерти или спортни състезания. Според преценката на местните власти и органи на реда на помощ може да бъдат извикани до 5000 военни. Британски медии допълват, че според тяхна информация е обявена и мобилизация в редиците на полицията, която се ръководи от Националния полицейски координационен център. Той има право да изтегля служители от провинциалните и по-спокойни селища и райони и да ги командирова в Манчестър, Лондон и други големи градове.

Мей обясни, че независимата комисия в МИ-5, която определя степента на заплаха от терор, е препоръчала тя да бъде повишено от досегашната „остра“, означаваща, че има висока степен на вероятност от атентат. „Заключението сега е, че нивото на заплаха трябва да е още по-високо.

Замяната с военни на полицаите, охраняващи ключови обекти, ще освободи персонал за повече патрули по улиците, обясни премиерът. В същото време не бих искала обществото ни да се плаши неоснователно. От години живеем под терористична заплаха и оперативните мерки, които описах, са пропорционални и разумни, добави тя.

Мей, която предизвика предсрочни парламентарни избори на 8 юни, потвърди, че атентаторът самоубиец от Манчестър, убил 22-ма и ранил близо 60 души от концерт на Ариана Гранде, е роден и отраснал в страната, а следствието все още проверява дали Салман Абеди е действал сам.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук