От сутринта множество граждани се събраха в Триъгълника на властта на „Второто велико народно въстание“, скандираха „Оставка”, „Мутри вън”, „Борисов – позор, оставка и затвор”. На стълб пред сградата на Министерския съвет е закачена табела, на която пише: „64 дни само оглушки от премиера”.

Полиция и жандармерия бяха строени около сградата на бившия Партиен дом, сега Народно събрание, като пазеха парламента, а в 9 часа започна и пленарното заседание. За кратко протестиращите проследиха работата на парламента, излъчвайки звук от заседанието на живо.

Недоволните граждани отново обстрелваха сградата на парламента с яйца. Донесен бе и 50-метровият трибагреник от Съединението пред сградата на Министерски съвет. Българският флаг беше осветен от протестиращия отец Дионисий.

На улицата има предимно млади хора. Скандиранията „остаква“ звучат от зори, а депутатите бяха извозени със специални автобуси, строго пазени от МВР.

Към 18,20 полицейският контрол бе много по-засилен в района на метростанция „Сердика“ отколкото откъм „Съборна“. От пункта при метростанцията започнаха да влизат и момчета с вид на ултраси, полицията ги провери щателно. Част от протестиращите недоволстваха от проверките на контролните пунктове и освиркваха полицията.

Протестът е мирен. Хората скандират „оставка“ и „мутри вън“. Няма лица, които да опитват да създават излишно напрежение и провокации.

Въпреки това шестима души са задържани, двама са обявени за издирване. Трима са носили забранени предмети. Задържаните са в районните управления. Това каза заместник-шефът на Охранителна полиция в СДВР Тони Тодоров.

Сред протестиращите има и представители на различни политически формации. Народни представители от БСП  заявиха, че няма да присъстват в зала и също се включиха в протеста.

По информация от участници в митинга, Дунав мост е бил блокиран отново. Досега се знае, че протестиращи за чист въздух от Русе са блокирали блокираха движението към моста. Жители на Русе се оплакват от остра задушлива миризма.

Мафията ли е на улицата?

Протестиращите коментират изявлението на министър-председателя Бойко Борисов от вчера, в което той ги нарече мафия.

„Това е цинизъм, който премиерът проявява в своята агония. Борисов трябва да се махне с добро. Вижда на какво сме способни. Хората са побеснели не само в София, но и в цяла България“, заяви проф. Велислав Минеков, един от така нареченото „Отровно трио“.

Проф. Минеков е категоричен, че единственият изход е оставка и не можа да става и дума за съставяне на някакъв експертен кабинет, както предлагат някои политически сили, сред които и ДПС.

„Не работим с толкова евтини измами. Няма да позволим, такова нещо и то няма да мине“, каза той и добави: „Ще бъде пропъден и този кабинет, ще бъде пропъден и Борисов, ще бъде пропъден и неговият главен прокурор. Това са нещастни лица, които не заслужават да бъдат на тези постове и никога не са го заслужавали. Те фактически са назначавани и никога не са били избирани“.

Той заяви, че протестиращите няма да позволят измама с изборите: „Незабавно да напуснат и да направим честни и свободни избори, каквото нещо не се е случвало през последните години“.

Според ген. Димитър Шивиков, който също е един от активните участници в протеста, днешните управляващи са мизантропи.

„Те мразят своя народ, който ги избра и изпрати в българския парламент, даде им правото да го представляват пред ЕС и света, но те не го заслужават заради своята некомпетентност“.

Изказването на премиера, че протестиращите са мафия, ген. Шивиков определи като език на омразата.

протест протест протест протест

Претърсвания на градинки

По-рано полицията извърши претърсване на градинката пред Народния театър и в района на площада, в търсене на забранени предмети. Бяха открити прашка, струпани камъни и бутилки с течност, за която впоследствие се изясни, че е запалителна.

Има разположени КПП-та, където се проверяват граждани със съмнително поведение и такива с обемисти багажи.

протест протест

От рано сутринта площад „Независимост“ беше пълен с полицаи. Те са наредени през метър по протежението на сградата на Народното събрание.

протест полиция протест полиция

Входът за депутати е добре уплътнен от представители на Жандармерията и техните камионетки.

 

На извънреден брифинг вчера от полицията обявиха, че ще предприемат още по-засилени мерки за сигурност, особено след протеста от 2 септември, когато имаше сблъсъци между полицията и протестиращите през целия ден.

МВР слага КПП-та

МВР организира контролно пропускателни пунктове, на които ще се проверяват хората, които идват на протеста  – дали носят в себе си опасни и забранени предмети, заяви комисар Радослав Стойнев от Охранителна полиция в СДВР:

„Контролни пунктове за наблюдение и проверка на лица, като при необходимост ще бъдат проверявани обемисти багажи, лица със съмнително поведение за носене на забранени от закона предмети, такива, които може да се използват против живота и здравето на хората, за причиняване на материални щети, както и пиротехника“.

КПП-та имаше и на протеста на 2 септември. Много хора се оплакаха в социалните мрежи, че не са допуснати до протеста, въпреки че не са носили в себе си опасни предмети. И се зачудиха как така провокаторите са вкарали бомбички, с които обстрелваха органите на реда към 22:00 часа на 2-ри септември.

Има ли частни охранители в редиците на МВР

На брифинга вчера комисар Стойнев отрече обвиненията, че в редиците на полицаите има частни охранители, предрешени като органи на реда.

„Апелираме към гражданите, които ще дойдат да изразят своя протест, да не се поддават на провокации и призиви за нарушаване на обществения ред. При забелязване на лица или групи с явни намерения за извършване или извършващи такива груби нарушения на обществения ред, да сигнализират полицейските органи“, каза Радослав Стойнев.

Преди дни, в интервю за ДЕБАТИ.БГ проф. Николай Радулов обясни, че е било ясно кои са провокаторите, но МВР не са взели мерки:

„Определено, вие видяхте, че става дума за ултраси, полицията предупреди предния ден, че очаква такива провокации от ултраси, в същия ден хората предупреждаваха полицаите, които бяха в кордоните, че се опасяват от такова нещо, показваха им хора, полицията не взе отношение, но в крайна сметка и аз бях на тези протести и за да влезе в този т. нар Триъгълник на властта имаше много стриктна пропускателна система, хората бяха проверявани, чантите им, раничките им, така, че няма друго обяснение за това, че се появиха ултраси с бухалки, с както твърди един от ръководителите от Софийската дирекция, със самоделни взривни устройства, няма друго обяснение освен, че са пропуснати съвсем съзнателно от някои полицейски постове. Вероятно така им е било разпоредено. Това беше търсен конфликт от властта, за да може да компрометира протестите“.

Цялото интервю с проф. Радулов четете тук –> https://debati.bg/ekskluzivno-prof-nikolay-radulov-mvr-vkara-prestapnitsi-sred-protestirashtite/

Повече от 2 месеца протести

Вчерашната 63-та протестна вечер отново премина с искания за оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, под мотото „Нас не ни е страх“.

В края на протеста беше изграден импровизиран медицински пункт за оказване на първа помощ на пострадали от напръскване със сълзотворен газ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!