Радан Кънев
на снимката: евродепутатът Радан Кънев

За излизане от кризата е необходима оставката на това правителство, но трябва и президентът да изпълни конституционната си роля на обединител, заяви в интервю за „Дебати.бг“ евродепутатът Радан Кънев, който участва в днешния 64-и ден на протести против правителството. Според Кънев държавният глава трябва да даде гаранции, че служебното правителство, което ще назначи, ще се ползва с одобрението на партиите и ще има ясна програма.

„Ние имаме исторически шанс. Този исторически шанс няма как да се реализира от едно разкъсано общество. За да се получи тази консолидация е необходимо правителството да подаде оставка, да покаже воля на едни нови избори и да премери доверието си. Необходимо е и друго – президентът да изиграе конституционната си роля на обединител, да гарантира, че служебното правителство ще бъде правителство с одобрена от всички партии икономическа програма, и бих казал – програма от всички партии (без ДПС), програма за правосъдието. Това е оптимистичният вариант за изход от кризата. Аз вярвам, че изход има, но се изискват жертви“ – каза Кънев.

По думите на евродепутата в България е налице криза на институциите и тя до голяма степен се дължи на поведението на главния прокурор Иван Гешев. Кънев предупреди, че ако в ситуацията не се постигне разбирателство, което да разреши преодоляване на икономическата криза, България рискува тежка зима и продължаващо влачене на опашката на ЕС.

Кънев подчерта, че задачата за смяна на правителството е вътрешнобългарско дело и ЕС не може и не бива да се намесва. Втората цел на протеста обаче – възстановяването на върховенството на правото – е от компетентността на ЕС . Евродепутатът сподели, че полага системни усилия да разясни на своите колеги от ЕНП, че неглижирането на проблемите в България от тяхна страна се отразява неблагоприятно върху имиджа на европейската партия в страната.

Цялото интервю можете да прочетете в „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!