санкции
Нови санкции срещу Русия

Европейският съюз удължи с шест месеца действието на черния списък за физически и юридически лица от Русия и Украйна, въведен след събитията в Украйна, съобщи ТАСС. Агенцията цитира разпространено днес изявление на Съвета на ЕС, в което се казва, че срокът на сакнциите се удължава до 15 март 2021 г.

Санкции заради Украйна

В решението се казва, че Съветът е взел решение за удължаване срока на санкциите срещу физически и юридически лица, които продължават да подкопават териториалната цялост, суверенитет и независимост на Украйна или да ги застрашават.

Освен за анексирането на Крим, Русия е смятана за отговорна и за разпалването и поддържането на понастоящем тлеещия конфликт в Донбас, който се намира под контрола на проруските сепаратисти, снабдявани с военно оборудване от Москва – факт, който Кремъл не признава, въпреки че е очевиден.

САЩ разширяват санкциите за намесата в изборите

САЩ наложиха санкции на трима руснаци и един украински гражданин за „намеса“ в американските избори, съобщи американското Министерство на финансите. Антон Андреев, Даря Дмитриевна Асланова, Артем Михайлович Лифшиц и украинският гражданин Андрей Леонидович Деркач бяха включени в списъка на хората, заподозрени от Съединените щати в участие в киберпрестъпления. И тримата руснаци са жители на Санкт Петербург, гражданина на Украйна е от Киев.

ТАСС припомня, че Деркач по-рано публикува записи на разговори, в които се чуват гласове, подобни на тези на бившия вицепрезидент на САЩ Джоузеф Байдън и бившия президент на Украйна Петро Порошенко.

Малка група членове на американския Сенат от Демократическата партия разработи също законопроект, задължаващ администрацията на САЩ да наложи едностранни санкции срещу Руската федерация във връзка с твърденията за готовността на руската страна да плати на бойци в Афганистан за убийства на военнослужещи от западната коалиция. Това съобщи пресслужбата на сенатор Робърт Менендес, който е един от съавторите на този документ.

По-рано американската преса съобщи, че Русия е участвала в изплащането на парични възнаграждения на талибанските бойци. Тези сведения бяха отречени лично от президента Тръмп, който вижда опит на демократите да го свържат с Русия и да дискредитират Републиканската партия точно преди президентските избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук