Вера Йоурова
На снимката: Вера Йоурова

Зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова днес трябваше да се защити от силната критика от страна на евродепутатите, които притиснаха Брюксел да даде обяснение за слабия отговор на провалите на върховенството на закона в България, твърди публикация на „Политико“.

Протестиращите са по улиците на София от два месеца на фона на увеличаваща се корупционна криза, която разкрива степента, до която българската съдебна система е политизирана и похитена от олигарси за тяхна лична изгода. Брюксел има за цел да наблюдава българското върховенство на закона чрез механизъм за сътрудничество и проверка, но това е категорично отхвърлено от опозицията и анализаторите като неуспешен подход, вследствие на който има положителни доклади, докато ситуацията се влошава.

Йоурова дебатира повече от час с евродепутати от Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи относно механизма за наблюдение на ЕС върху съдебната система в Румъния и България. Дебатът стана остър, когато някои евродепутати повдигнаха въпроса за антимафиотските демонстрации в България.

„Отхвърлям рязко Вашето обвинение, че съм съучастник на… българския премиер Бойко Борисов – репликира чехкинята на Клеър Дали, ирландски евродепутат от крайно лявата група GUE, атакувала комисията, че е „съучастник“ в корупцията в България – Моля ви, не ме обиждайте така.“

Много от противниците на Борисов обвиняват Брюксел и Берлин, че си затварят очите за българската корупция, защото премиерът е ключов съюзник на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германския канцлер Ангела Меркел в дясноцентристката Европейска народна партия на европейската сцена. Самата Йоурова е либерал.

Йоурова обаче подчерта относителното безсилие на комисията в ситуация, когато проблемите са проникнали в цяла страна-членка на ЕС.

„Ако демокрацията не работи отдолу нагоре и отгоре надолу, Комисията не може да направи много, щом нещата се объркат твърде много в държава-членка“, каза Вера Йоурова, еврокомисар по ценностите и прозрачността.

Нидерландският евродепутат Тинеке Стрик обаче по-рано подчерта, че комисията не използва пълния арсенал от инструменти, с които разполага, и може да се опита да притисне София с бюджетни ограничения или с процедури за нарушение. През 2008 г. Европейската комисия оряза парите на България и едно от основните обвинения срещу нея бе, че голяма част от финансирането от ЕС изчезва поради корупция.

Отчайващото състояние на българската съдебна система и бездействието на ЕС станаха още по-ясни тази седмица, когато председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов заяви пред германското издание „Шпигел“, че е докладвал пред Брюксел за неизпълнението на реформите в правосъдната система, но че субсидиите от ЕС продължават да се вливат и да подклаждат корупцията:

„В нормална държава като съдия би трябвало да стоя далеч от политиката… Но в нашия случай аз трябва също да кажа: Да, България е „пленена“ държава. Това е нещо, което европейската политика не иска да признае. В Европа се говори много за Унгария и Полша, но за съжаление не и за България.“

Йоурова приветства текущия „оживен дебат в българското общество“ и настоя, че „комисията продължава да следи отблизо политическата ситуация и протестите в България“.

Комисията планира постепенно да премахне спорната система за мониторинг CVM, въпреки че Йоурова даде ясно да се разбере, че според ЕК в България все още има нерешени въпроси по теми като неконтролираната власт на главния прокурор. Голямата идея в Брюксел е да се премине към нова система за надзор, наречена „Доклад за върховенството на закона“. Това би било приложимо за всички страни от ЕС и Йоурова заяви, че ще „осигури среда за продължаване на мониторинга върху България в бъдеще“.

Малтийският евродепутат Роберта Мецола, един от най-влиятелните членове на комисията от партията ЕНП, приветства усилията на ЕС за изграждане на този нов механизъм за върховенство на закона, който „ще идентифицира и реши проблемите, преди да сме изправени пред протести в различни държави-членки“. Но други евродепутати бяха по-остри по отношение на реакцията на ЕС на кризата в България.

„Трябва да кажа, че смятам за абсолютен позор, че комисията седи настрана в това отношение, вие сте съучастник в корупцията и наистина не сте достатъчно добри – каза Дали – В момента хората са на колене, има масови арести, хора бити, обгазявани, груби действия на полицията без съответна идентификация, реномирани членове на обществото в ареста, хора в гладна стачка, а ние говорим за наблюдение и напредък.“

Стрик подчерта „тревожната ситуация“ и „постоянния спад на върховенството на закона в България“ с пандемична корупция и главен прокурор, „който далеч не е независим и е под контрола на правителството“. Стрик заяви, че ЕС изпраща „напълно грешен сигнал“ със заявяването, че вече е готов да затвори системата CVM.

„Наистина сме свидетели на регресия – каза той – Сега не е моментът да казвате: „Ок, вижте, преминаваме към друга система“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!