АЕЦ
Площадката на АЕЦ "Белене" изисква ново лицензиране, според ЕК

След като демонстрираше непоколебима увереност в проекта за Втора атомна, енергийният министър Теменужка Петкова днес направи изявление, което изненада всички наблюдатели. Има необходимост от нова ядрена мощност, обаче новата ядрена централа може да не е „Белене“, заяви тя на представянето на енергиен анализ от КНСБ, съобщи БНТ.

По думите й, вече е готов проектът на нова енергийна стратегия на България до 2030 г. В нея не е предвидено също така да бъдат спирани въглищните централи. Синдикатите от своя страна поискаха решение за големите дългове в енергетиката.

Отстъпление от проекта „Белене“?

Публикация в ТАСС вече реагира на изавлението и подчерта, че българският енергиен министър хвърля съмнение върху бъдещето на проекта „Белене“ поради думите на Петкова, че България се нуждае от нови ядрени мощности, но АЕЦ „Белене“ може и да не бъде довършена. Медията припомни, че през юли министър Петкова е била уверена, че няма проблеми с реализацията на проекта.

„Ние говорим за необходимост, за въвеждане на експлоатация на нова ядрена мощност след 2030 година, която ще бъде от 2000 мегавата, но не е казано къде“, каза Теменужка Петкова .

Скептични за изграждането на централата са и синдикатите.

„Лично аз съм известен скептик, че ще видим АЕЦ „Белене“ в някоя от следващите години по една основна причина, че както искаме, а ние искаме изцяло на пазарен принцип, сметката много трудно ще излезе, на който трябва да инвестира“, заяви Пламен Димитров.

Министърът обаче беше категорична, че страната ни не може да работи към този момент без ядрена енергетика и въглищни мощности, защото не разполага с други базови централи.

„Ние нямаме свръхмощности, нашите базови мощности са въглищните централи 3764 мегавата и 2000 мегавата „Козлодуй“. Това е, всичко останало го няма“, каза Петкова.

Министърът обясни, че е готов проектът на нова енергийна стратегия на България, но тепърва той ще бъде дискутиран, коментира БНТ. Проектът обаче в никакъв случай не предвижда закриване на въглищните централи. Такова изискване няма и от Брюксел въпреки зелената сделка.

Въглищните централи

ЕС не поставя изискване пред България да затваря въглищните си централи до определен срок. Това заяви отново министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва във форум за социалния диалог в сектора, организиран от КНСБ, предаде БНР.

„Основният акцент в енергийния сектор е да се намали производството на електрическа енергия, такава, която генерира емисии. Никой не е казал, че трябва да бъдат закрити тези централи и Европейската комисия много ясно казва, че тези мощности могат да бъдат подпомагани от държавите-членки до 2025-а година. След тази дата централите трябва да работят на пазарен принцип, да продават своята енергия, но никой не е казал, че тези мощности трябва да спрат да работят. Такова нещо няма“, категорична беше Петкова.

„Това, което хората трябва да знаят, е че в нито един документ на Европейския съюз, в нито една директива няма да видите текст, в който да става ясно, че до датата х, у или z, трябва да бъдат затворени въглищните централи“, допълни тя.

„За нас е важно да се види, енергийната сигурност, дългосрочността на решенията, защото всяко решение се оказва, че струва милиарди левове не само на правителството, но и на обществото“, коментира Пламен Димитров.

От КНСБ поискаха и повече гаранции както за работещите в сектора, така и за справяне с натрупаните над 4 млрд. лева в държавната енергетика.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!