затворник
Снимката е илюстративна

Най-малко 15 години затвор очакват Джак Тейшейра, ако бъдат доказани обвиненията срещу него за изтичане на секретни документи от Пентагона. 21-годишният служител на американската Национална гвардия е обвинен в незаконно притежание и разпространение на документи, свързани с националната сигурност на САЩ, както и в незаконно унищожаване на класифицирана информация.

Случаят „Пентагона Лийкс“ – както го нарекоха медиите, за пореден път повдигна въпроса за начина, по който се работи и се съхраняват чувствителни данни=

Файловете се отнасят предимно за хода на войната в Украйна, но има и такива с подробности за съюзници на САЩ. И въпреки че мнозина се усъмниха в достоверността на информацията и в стойността ѝ изтичането е проблем, посочват експерти.

„Той е подписал споразумение за работа с чувствителна информация. Преминал е обучение както всички, които имат достъп до класифицирана информация. И са наясно, че тази информация не може да се изнася от местоработата. Не може да се копира. Не може да се разпространява към трети страни без разрешение. Така че – защо го е направил е без значение. За властите е важно, че го е направил“, заяви адвокат Марк Зейд, цитиран от БНТ.

Припомняме, че според изтеклите документи на 23 февруари т.г. България е изразила готовност да дари на Украйна остарелите си изтребители МиГ-29. От военното министерство отрекоха информацията.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук