украйна, информация

Човекът в основата на изтичането на американски класифицирана информация, довело до разследване на службите за националната сигурност в САЩ, е 20-ина годишен мъж, работил във военна база, съобщи в. „Вашингтон пост“, като се позова на членове на неговата онлайн чат група.

Младият мъж

споделил класифицираната информация с група

в платформата за незабавни съобщения „Дискорд“. В групата имало около двадесет и пет мъже и младежи, които споделяли „обща любов към оръжията, военното оборудване и Бог“, пише изданието.

Вестникът базира информацията си, в която не се споменава името на извършителя, върху интервюта с двама членове на чат групата в „Дискорд“.

Ройтерс не е успяла да провери подробности от изнесеното във вестника.

Министерството на отбраната и министерството на правосъдието не са отговорили веднага на искане на Ройтерс за коментар.

Миналата седмица министерството на правосъдието започна официално наказателно разследване, след като въпросът беше повдигнат от Пентагона, който прави оценка на щетите, нанесени от вероятно

най-зловредното изтичане

на американска класифицирана информация през последните години.

Един от източниците на „Вашингтон пост“ описва младия мъж като човек, уважаван от членовете на чат групата.

„Той е в добра форма. Силен е. Въоръжен е. Обучен е. Почти всичко, което можете да очаквате от един първокласен филм“, каза член на чат групата, който не е навършил 18 години и говори при условие за анонимност с разрешението на майка му, съобщава „Вашингтон пост“.

Американските служби за национална сигурност и министерството на правосъдието разследват изтичането на документи, за да оценят щетите за националната сигурност и за отношенията със съюзници и други страни, включително Украйна.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук