Кирил Петков
На снимката: Кирил Петков/ ПП-ДБ

„Няма да подкрепим първия мандат, но ако политиките изпълняват нашите приоритети гласуваме „да“, независимо от конюнктурата в парламента. На думи изглеждаше, че с ГЕРБ-СДС приоритетите са ни общи в доста от сферите“, каза в ефира на bTV съпредседателят на коалиция ПП-ДБ Кирил Петков.

Той каза, че ако се стигне до втория мандат, ще поемат отговорност.

„Този път ще се предложи цялостен кабинет за гласуване, за да покажем, че никой не бяга от отговорност. Нямаме ясни кандидати. Единственото, което ни води, е дали можем да направим стъпки напред за България. Кой на каква позиция ще бъде няма никакво значение за нас“, заяви Петков.

От срещата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС вчера стана ясно, че ще бъдат създадени работни групи, които ще се занимават със законодателството.

„Това, което се вижда е, че започваме да решаваме реалните проблеми, въпреки че имаме различни виждания по доста от нещата“, допълни Петков.

Едни закони и законопроекти трябва да се приемат в това Народно събрание. Най-голямата трагедия е да ни отделят от Румъния за Шенген. Изглеждаше, че приоритетите са ни общи в доста сфери.

Ще има работни групи между партиите по законодателната част, разкри Петков.

Сложихме на масата и закона за домашното насилие и един за „природата“.

Еврозоната е важна по две причини – европейския надзор на банките и валутният борд, действащ от години, допълни съпредседателят на ПП.

Не можем да си позволим да изгубим милиарди по Плана за възстановяване, заяви Петков.

По думите му това, че не са предложили техен кандидат за председател на Народното събрание и че са гласували „въздържал се“ и са предложили ротационен принцип е компромис от страна на ПП-ДБ.

„Решихме да предложим този вариант на базата на европейските модели – „джентълменско споразумение“. На всеки два месеца се прегласува председателят на Народното събрание и председателят на правна комисия. Нека да сложим обозрим период, в който да имаме важни приоритети какво ще се случи. Аз не говорих за общи понятия и концепции. Аз казах, че имаме едни проблеми, закони, които трябва да се приемат и политики, които трябва да се случат и влязохме в много практични елементи“, каза Петков.

Според него и днес няма да бъде излъчен председател на Народното събрание.

„Дали има, или няма председател не е толкова важно. Важно е дали има подход и заедно да продължим по това, което зададохме вчера, или не. Това, което очаквам, е, че двете групи ще излъчат работни групи, ще се работи през уикенда, без да се избере председател и другата седмица. Ако имаме приоритетите за първите две седмици, се надявам, че ще се излъчи председател с ротационен принцип. Това е първа логична стъпка“, каза Кирил Петков.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук