Васил Левски

Днес се навършват 150 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. На 19 февруари коленичим отново пред паметника на Левски в центъра на София.

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. И до днес не е доказано кой е предателят на Апостола и дали е имало предателство.

Часове след залавянето му турците не са знаели кого точно са задържали. Апостолът е отведен в София, където е изправен пред съд.

Васил Левски изгражда защитата си на основите на правата на християните, според турския Хатихумаюн, за да не издаде някого и вътрешната революционна организация.

Няколко пъти той заявявал, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята. Левски се разграничава от дейността на Димитър Общи, за да избегне криминални обвинения.

Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а според историците, комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя.

60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени — Димитър Общи и Васил Левски. Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19 – тогава той още не е навършил 36 години.

В 9.00 ч. днес беше отслужена традиционната панихида в Карлово в памет на Апостола, а 2 часа по-късно в Историческия музей се откри тематична изложба от снимки и документи на Иван Грозев, съратник на Левски.

В Карлово се проведе и традиционният митинг поклонение пред паметника на Апостола и шествие до родната му къща музей бяха проведени. Там беше връчена тазгодишната награда на карловския комитет „В. Левски“ и се проведе среща разговор с Христина Богданова, праправнучка на Яна, сестрата на Левски.

Възпоменателната церемония по повод 150 години от гибелта на Левски започва в 18.00 ч. на пл. „В. Левски“ в Карлово, а час по-късно е спектакълът на учениците от СУ „В. Левски“.

Столичната община ще възпомене годишнината с панихида в храм „Света София ” в 17.00 ч. Церемония-поклонение пред личността и делото на Апостола на българската независимост ще се организира от 18.00 ч. пред паметника на Васил Левски на едноименния столичен булевард.

Държавният глава Румен Радев ще участва във възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в столицата. Президентът Радев ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Апостола на свободата.

Преди това президентът Румен Радев откри мултимедийната дигитална експозиция „Изповедта на Апостола“ в Националната галерия „Квадрат 500“. Изложбата е посветена на делото на Васил Левски чрез съчетанието на съвременни дигитални средства, включително холограмен образ на Апостола.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук