Великобритания трябваше да се замисли за членството си в единния европейски пазар, когато гласуваше да напусне Европейския съюз. Достъпът до европейския пазар не „се продава“, каза Джонатан Фол  най-старият британски еврокомисар, който се пенсионира този месец.

„Оставането в единния европейски пазар, не е въпрос на пазарлък,“ коментира Фол пред програмата „Вечерни новини“ (Newsnight) на обществената телевизия Би Би Си в четвъртък. „Една страна може да е член на  европейското икономическо пространство само като член на Европейския съюз(ЕС). В противен случай, тя се превръща в трета страна, извън него и като такава  – може да сключи споразумения с ЕС, как нейните стоки, услуги, капитали и граждани се придвижват в Евросъюза, но само при наличието на двустранен интерес. “

Предупреждението на Фол, един британец, който е служил почти четири десетилетия в Европейската комисия, илюстрира  главоблъсканицата, чието решение ще търси министър-председателят Тереза Мей, въпреки че за преговорите е даден дълъг срок от 2 години.

До тук тя е заявявала две напълно противоположни тези: от една страна се стреми към максимален достъп до единния пазар, а от друга иска контрол върху емиграцията. Звучи примамливо, но може да има само едно от двете. Фол предупреди още, че Тереза Мей, няма да успее да отстрани Мишел Барние, основният преговарящ от страна на ЕС за Брекзит, и да сключи политическа сделка с германския канцлер Ангела Меркел. Най-старият британски еврокомисар припомни, че нейният предшественик на министърпредседателския пост Дейвид Камерън, все пак не успя да си подсигури подкрепата на Меркел за всички реформи, които искаше в ЕС, преди референдума от юни, когато британците гласуваха за Брекзит.

Сигурност и сътрудничество

„Нека не забравяме поуката от преговорите преди референдума: едно се говореше, а стана друго“, коментира още Фол „Би било грешка да се гледа на институциите на ЕС, както на нещо което сякаш няма връзка с 27-те страни членки. Те представляват всички участници, които ще работят заедно по въпроса.“

Преди време в същото предаване , бившият еврокомисар Крис Патън, коментир, че решението за излизането от ЕС на Великобритания ще се  вземе от жителите на останалите европейски столици . „Това, в крайна сметка, ще се реши в Париж, Берлин и в другите европейски градове“, каза Патън, който е  член на Камарата на лордовете на Консервативната партия, от чиито редици идва и Тереза Мей. „Ние трябва да се надяваме, че можем да получим като прилична сделка, колкото е възможно,“ каза в края на участието си Патън.

Мнението му се подкрепя и от Фол: „Великобритания няма силен коз, кой ви каза, че всичко е наред?“ – запита риторично той: „Тепърва на дневен ред трябва да излязат въпросите за сигурността и от стратегически  характер. “

Колкото и да ни изглежда далечна, английската драма напомня донякъде лутанията на българската външна политика: искаме ли по-тясна интеграция с ЕС или ще си позволим да тръгнем назад по инерцията на миналото и връзките с Русия, ще ни оставят в периферията на съюза. Това е един от ключовите въпроси, на който заедно и по отделно ще трябва да отговорим на предсрочките избори на през пролетта.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук