Никой от кандидатите да стане част от прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) не е получил половината от действителните гласове при вота днес и затова изборът продължава и в неделя. Това съобщиха от съвета. Така Общото събрание на прокурорите за избор на членове на ВСС продължава и утре.

Гласували днес са 1185 души – повече от половината от 1503-мата магистрати, включени в списъка на действащите прокурори. Общият брой на действителните гласове, съгласно данните от гласуването с хартиени и електронни бюлетини е 1175.

На втория тур прокурорите ще избират отново между 12-те кандидати за членове на ВСС. При повторното гласуване прокурорите, заявили желание да упражнят правото си на глас чрез системата за електронно гласуване, ще използват същите талони, които са използвали днес.

Право на участие в избора имат всички 1503-ма прокурори от страната, като 1377 от тях са заявили електронното дистанционно гласуване чрез интернет.

За разлика от кандидатите за членове на ВСС от съдийската квота, сред прокурорите очаквано не изобилства от хора с реформаторски настроения. Единствената по­реформаторска концепция е на районната прокурорка на Пловдив Гергана Мутафова. Тя предлага санкции за обвинителите, ако съдът произнесе оправдателна присъда по зле изготвен обвинителен акт. Мутафова не спестява констатациите за „изключително високите нива на корупция“ по върховете на властта.

Пловдивската прокурорка предлага прекратяване на противоречивата кадрова и дисциплинарна практика на ВСС чрез създаване на унифицирани правила.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук