пожар в Кресненското дефиле

От началото на годината в горски територии са възникнали 219 пожара, при които са изгорели близо 16 хиляди декара гори, съобщава БНР.

Агенцията по горите настоява да се създаде специализирано авиационно звено, което да подпомага гасенето на сложни пожари в горските територии.

Над две хиляди декара гори са напълно унищожени при върхови пожари през последните седмици, сочат данните на горските.

Според анализа на ресорната агенция над 80 процента от всички горски пожари възникват извън горските територии и в последствие се прехвърлят в тях. Това се случва  най вече при почистване на пасища и необработваеми земеделски земи.

По тази причина е предложено да се актуализират административните процедури за санкциониране на собствениците на земи, които нарушават правилата.

Паленето на стърнища е забранено отдавна и се санкционира. Очевидно обаче контрола и спазването на тези забрани е недостатъчен.

За борбата с огнената стихия е крайно време да се осигури и техника за гасене на горските пожари от въздуха, сочи още анализа на изпълнителната агенция по горите, която подкрепя създаването на специализирано противопожарно авиационно звено, тъй като горските пожари често са в сложни терени, достъпни само от въздуха.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!