Спасителите търсят жертви и оцелели от земетресението, което разтърси Хаити на 14 август
Спасителите търсят жертви и оцелели от земетресението, което разтърси Хаити на 14 август

Броят на жертвите на земетресението с магнитуд 7,2, който удари Хаити, се увеличи до 1 941 души, като повече от 9 900 са ранени, съобщи агенцията за гражданска защита на карибския регион.

Повече от 60 000 домове са унищожени, 76 000 са повредени, а и много обществени сгради също са унищожени от земетресението в събота.

Мощният трус удари район около 160 мили западно от столицата Порт-о-Пренс.

Хиляди хора, останали без дом след бедствието, бяха неприятно изненадани от тропическата буря Грейс, която заля страната с наводнения.

Американският национален център за урагани предупреди за светкавици, градски наводнения и възможни свлачища.

Въздушен изглед на Лос Кайос, Хаити два дни след земетресението с магнитуд 7,2
Въздушен изглед на Лос Кайос, Хаити два дни след земетресението с магнитуд 7,2

Страната все още се възстановява от огромния трус през 2010 г., който опустоши Порт-о-Пренс. Миналия месец Хаити бе в шок от убийството на президента Жовенел Моис.

Припомняме, че през януари 2010 г. земетресение с магнитуд 7.0 по Рихтер остави голяма част от Порт-о-Пренс и близките градове в руини, убивайки над 200 000 души.

Страната е благодарна за помощите от чужбина – включително и пристигналите отдалеч специализирани екипи за търсене от САЩ, както и 15,4 тона храна, лекарства и вода от Мексико.

Повече от 1,5 милиона хаитяни са останали без дом при поредицата земетресения, които унищожиха 60% от здравната система на Хаити, оставяйки властите и международната хуманитарна общност с такова огромно предизвикателство.

Последното земетресение идва малко повече от месец, след като президентът Джовенел Мойс беше убит в дома си от отряд, разтърсващ държава, която вече се бори с нарастващо насилие и Covid-19.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!