Иркутск

16 души са загинали при наводненията в района на руския град Иркутск, съобщиха регионалните здравни власти. Най-малко други девет души се водят за изчезнали, като сред тях има едно дете.

Наводнението е унищожило къщи, унищожава мостове и пътища.

До вчера информацията беше за 12 загинали. Ранени са 751 души, от които 153 са хоспитализирани. Според премиера на Русия Дмитрий Медведев, повече от 660 милиона рубли ще бъдат отпуснати от правителствения фонд за подпомагане на жертвите и пострадалите.

В шест области на Иркутска област е обявена извънредна ситуация поради наводнения, причинени от продължителни проливни дъждове и повишаване на нивото на реките. Наводнени са повече от 6700 къщи в десетки населени места.

Властите предупредиха, че епидемиологичната ситуация може да се усложни. Има опасност от избухване на чревни инфекции и хеморагична треска, разнасяни от гризачи. Местните жители започнаха да се ваксинират срещу хепатит А, коремен тиф и дизентерия. Експерти от Министерството на здравеопазването и Роспотребнадзор наредиха на хората да пият само бутилирана или преварена вода и да не докосват труповете на животните.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!