шофьори

Трябва нов закон за движение по пътищата, а изпитите за шофьори да се извадят от ДАИ. Препитването на кандидатите за шофьори да се извършват от частни фирми, а държавата да има само контролни функции.

Това се казва в отворено писмо на Съюза на българските автомобилисти по повод серията корупционни скандали и разкрития в ДАИ.

В писмото председателя на СБА Емил Панчев припомня, че още през април миналата година от съюза, алармираха за търговията с шофьорските книжки.

Разберете – трябва да се направи нов закон за движение по пътищата и да се извадят изпитите от ДАИ (новата-стара Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“), но не да се дадат на друга държавна агенция, известна с корупция. Държавите, които го направиха, отдавна забравиха за този проблем. Корупция в частна фирма няма, има само в държавните. Не слушайте служителите, които дават мило и драго (та дори нашия живот и живота на децата ни) само за да се запази сегашното положение. То не бяха камери, не бяха бели стаи… А дали работят? Сега ще се измисли нещо друго. Годините минават. „Остават на пътя“ убитите и ранените. На чия съвест ще тежат те?”, питат от СБА в писмото си, изпратено до депутатите от транспортната комисия в НС.

През април 2016 г. от СБА изпратиха същите предложения до транспортната комисия в предишния парламент след поредния тогава случай с разбитата схема за купуване на изпити и книжки в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Вчера министърът на транспорта Ивайло Московски обяви намерението, представителите на автошколите да бъдат извадени от комисиите, които провеждат практическите изпити за кандидат-шофьори и препитването по кормуване вече да се провежда само с държавни автомобили на ДАИ.

Реакцията на министъра дойде след като през миналата седмица дванайсет служители на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация“ и двама собственици на автошколи бяха задържани при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура срещу схема за купуване на практическите изпити по кормуване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук