На снимката: Алекс Алексиев, председател на "Центъра за балкански и черноморски изследвания" и експерт по радикален ислям

Съперничеството за политическо надмощие между Иран и Саудитса Арабия, стои в основата на наложените санкции срещу Катар от страна на държавите от Персийския залив и Египет. Това заяви специално за „Дебати“, експертът по радикален ислям Алекс Алексиев. Той поясни, че Катар в качеството си на сателит на Иран понася удара, но също така беше категоричен, че страната от много години подкрепя ислямския екстремизъм:

Катар от много отдавна подпомага финансово терористични организации като фронтът „Джабхат-ан-Нусра“ , “Исрар ал-Шам“  и дефакто в това отношение са съзаклятници с Турция, категоричен е Алекс Алексиев.

Експертът обясни оттеглената подкрепа на Саудитска Арабия за ислямските терористични групировки, с изтънелите финанси на страната, продължилото с векове съперничество за политическо влияние с Иран, също шериатска държава.

Конфликтът между Саудитска Арабия и Катар надхвърля границите на двете страни – зад него се вижда задълбочаваща се борба за надмощие в Близкия изток между Иран и Саудитска Арабия. Между Иран и Саудитска Арабия се води истинска борба за надмощие в Близкия изток. Причината за блокадата на Катар е близостта му с Иран. А тази близост е скрепена и от икономически интереси – двете държави заедно експлоатират може би най-голямото газово находище, което се намира от двете страни на границата между Иран и Катар.

Алексиев беше категоричен, че Ердоган погубвал Турция, заставайки срещу народа си и отправи остра критика към политиката на Европа, която се подава на шантажа на официална Анкара.

Цялото интервю с Алекс Алексиев четете в събота.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук