Върховната административна прокуратура (ВАП) атакува незаконни „паяци” и „скоби”, въведени от някои общини.

Според проверката на магистратите разпоредбите за престой и паркиране противоречат на Закона за движението по пътищата, но се прилагат в редица общини в страната.

До момента са подадени протести срещу наредби в Казанлък, Созопол, Шумен, Асеновград, Добрич, Монтана, Силистра, Кърджали, Велинград, Панагюрище и др. Нарушенията на закона са множество и от различен характер.

Според Закона за движение по пътищата /ЗДвП/ службите за контрол могат да използват техническо средство за принудително задържане на пътното превозно средство /т. нар. „скоби“/ и да прилагат принудителна административна мярка „преместване на пътното превозно средство без знанието на собственика“ /извършвана основно чрез т. нар. „паяци“/ при наличие на стриктно формулираните предпоставки.

Прокурорите са констатирали, че с наредби и разрешения на общинските съвети, заложеното в Закона за движение по пътищата вдигане на колата с „паяк” се прилага при условия, които не съществуват в закона – например, когато автомобилът е със „скоба” и предстои задържана повече време в зона за платено паркиране.

Налице са дори случаи на въвеждане на санкции в по-малък размер в сравнение със законовите при нарушаване на забраните за паркиране на пътни превозни средства в паркове, градини и зелени площи, както и на специално обозначени места, обслужващи хора с увреждания.

Открити са и общински наредби, уреждащи забрани за „престой“ и „паркиране“ в противоречие с разпоредбите на закона.

Проверката на прокуратурата продължава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!