Около 20 000 души се събраха в Единбург, призовавайки за независимост на Шотландия, по-малко от шест месеца преди планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Лидерът на Шотландската национална партия (ШНП) Никола Стърджън обеща да очертае плановете си за нов референдум за независимост „когато условията на Брекзит станат ясни“.

Единбург, Шотландия, независимост
снимка: ВВС

Очакваше се на конференцията на партията следващата седмица да бъде отправено съобщение, но преговорите за Брекзит между Лондон и Брюксел го блокираха, след което тя предупреди, че може да забави плановете си до края на годината.

Гласоподавателите в Шотландия подкрепиха оставането си в ЕС със значителна преднина на референдума през 2016 г.

Единбург, Шотландия, независимост
снимка: ВВС

Премиерът Тереза Мей отказа друго гласуване за независимост, което трябва да бъде упълномощено от парламента в Лондон и с това усложни желанието на Стърджън да проведе референдум преди Великобритания да напусне ЕС през март.

Групата от граждани на ЕС за независима Шотландия, които се страхуват, че много европейци ще напуснат страната преди да имат шанс да гласуват за независимост, бяха сред участниците в митинга.

Единбург, Шотландия, независимост
снимка: ВВС

Организаторът Елън Хофер, 31-годишна германка, заяви пред АФП:

„Тази ситуация по Брекзит е просто отчайваща. Не можем да спрем Брекзит, не можем да помогнем на случващото се в Обединеното кралство, но можем да помогнем с това, което правим тук в тази страна за независимостта“.

Представители на английските шотландци на „Да“, група, създадена, за да разсее идеята, че шотландският национализъм е „антибритански“, също присъстваха.

Единбург, Шотландия, независимост
снимка: ВВС

„Хората, които казват, че сме антибритански настроени, са искрено глупави“, заяви нейният лидер Мат Кембъл, 31-годишен, родом от Кеймбридж. „Не става дума за националности, нито за това къде сме се родили, а за това накъде сме се запътили заедно като страна.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!