Специализираният наказателен съд се произнесе по искането на прокуратурата да остави в ареста задържаните преди дни седем души за нерегламентирана търговия с лекарства за онкоболни.

Соченият за ръководител на групата Милослав Пейков, а също така Борислав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Гонсузов остават под стража, тъй като има опасност за идвършат ново престъпление. Лекарките Зора и Небесна Балджийски и фармацевтката Светлана Тюлекова ще са под домашен арест заради здравословни причини.

Мярката подлежи на обжалване в тридневен срок.

Наблюдаващият прокурор Лидия Манолова допусна възможността да има още обвиняеми по делото, предаде БНР.

Седемте души, сред които двама лекари и фармацевт, бяха задържани след акцията на Спецпрокуратурата и ГДБОП в онкоболници в София и Благоевград.

Лекарствата били за пациенти в болниците „Йоан Павел” в София и „Св. Мина” Благоевград.

Според разследващите, лекарствата за онкоболните били изнасяни през лицензирани фирми към страни от Европейския съюз.

Другата схема била да се подменят медикаментите, преди да бъдат вливани в пациентите.

„Резултатът от това е, че се източва Здравната каса. Търговци на смърт, търгува се с живота и бъдещето на хората и те не получават животоспасяващи лекарства… Някои лица на гърба на живота на хора, на гърба на здравната система, реализират доходи”, заяви вчера заместник-главният прокурор Иван Гешев, цитиран от бТВ.

Подмяната е ставала чрез уговорки и предоставяне на сериозни парични възнаграждения за услугите. Предстои да се анализира съдържанието и химичния състав на тези лекарства, които са подменени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!