Специализираната прокуратура и ГДБОП проверят специализирани болници за онкологично лечение, съобщиха от държавното обвинение. Заради данни за злоупотреби с медикаменти за лечение на раково болни се проверяват документация, доставки, наличности и приложения на скъпоструващи лекарства за терапия и профилактика. От спецпрокуратурата обещават информация за резултатите от проверките след тяхното приключване. Едното лечебно заведение е специализираната хематологична болница „Йоан-Павел“, която се намира в сградата на Пета градска болница в столицата. По непотвърдена информация, петима лекари от болницата, сред които и управителя ѝ д-р Небесна Бояджиева, са отведени за разпит заради съмнения на антимафиотите за схеми, според които на определени пациенти са изписвани различни от прилаганите онколекарства. Не е ясно дали лекарите са задържани.

ГДБОП проверява също болница в Пловдив. Тече проверката и в общинската болница по онкология „Свети Мина“ в Благоевград. Спецорганите са влезли в болничното заведение след получена оперативна информация. Проверява както цялата документация за получаване и изписване на лекарствата, така и назначеното лечение на онкоболните пациенти. Има конкретни съмнения за злоупотреби и източване на лекарства от болничното заведение. Възможните варианти за това са три – чрез водене на мними онкоболни, за които се изписват лекарства, след което се продават; чрез манипулиране на лекарствените дози и чрез вливания на физиологични разтвори, като скъпите медикаменти се спестяват.

Отново спецорганите хвърлят сериозни бвинения срещу лекарското съсловие, без разследването да е приключило и без да са налице неоспорими доказателства за изказаните предположения.

 

.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!