Първият министър на Шотландия Никола Стърджън говори пред 20 000 души за независимостта на Шотландия от Обединеното кралство.

Никола Стърджън и управляващата Шотландска национална партия (SNP) са решени да поискат нов референдум за независимост през 2020 г. и планират да направят официално искане преди края на годината, на фона на обявените предсрочни общи избори и новия краен срок за Brexit 31 януари.

Митинг, призоваващ за референдум за независимост на Шотландия през 2020 г., се проведе на площад „Джордж“ в центъра на Глазгоу, като за първи път министър Никола Стърджън говори за такова събитие през 2014 г. – годината, когато Шотландия проведе първия си референдум за независимост.

Стърджън излезе на сцената, посрещната от бурни аплодисменти и потвърди изявлението, което направи в петък, че ще поиска референдум за независимост от всеки, който е управлява на „Даунинг Стрийт” 10 до Коледа.

Първият министър упрекна премиера Борис Джонсън и лидера на лейбърите Джеръми Корбин, за отказа им от дебат по време на изборите. Тя се позова на предложения дебат пред ITV между двамата лидери на 19 ноември, което доведе до обратна реакция за изключване на лидерите на SNP и либералните демократи.

За независимост на Шотландия се обявиха още други лидери – Пол Кавана, ко-лидерът на шотландските Зелени Патрик Харви и Маги Чапман от конгреса на Шотландската конвенция за независимост.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!