Спасяване на китове

Спасители се надпреварват с времето за спасяването на близо 200 кита, заседнали в отдалечено австралийско пристанище, надявайки се да предотвратят увеличаване на смъртността. До момента са загинали 90 от морските бозайници.

Спасяване на китове

Учените казаха, че две големи стада пилотни китове са се заклещили на пясъчни брегове в пристанището на Макуори, на пресечения и слабо населен западен бряг на Тасмания.

Спасяване на китове

Изображенията от мястото показваха плитки води, претъпкани с десетки големи черни бозайници, мъчещи се да се преместят.

Около 60 души – включително доброволци и местни работници в рибовъдни стопанства – участват в спасителната операция. Те се опитват да стигнат до китовете, за да ги пренасочат към по-дълбоки места.

Спасяване на китове

Морският биолог Крис Карлион заяви, че „около една трета“ от 270-те животни  и че спасяването на оцелелите ще бъде „предизвикателна“ задача, която вероятно ще отнеме няколко дни.

Днас като че ли усилията дадоха резултат и малък брой китове вече бяха освободени от капана.

Тасмания е „капан за китове“

Учените казаха, че не е ясно какво е причинило проблема. Предполага се, че стадата китове засядат след хранене близо до бреговата линия или пък следвайки един или два кита, които са се отклонили.

Карън Стокин, експерт по морски бозайници от новозеландския университет „Маси“, заяви, че Тасмания е „особена гореща точка“ за излизане на брега на големи стада пилотни китове. Пред АФП тя определи мястото като печално „известен капан за китове“.

„Времето никога не ти е приятел“, каза тя. „Така че без съмнение, колкото по-експедитивни са спасителните мисии, толкова по-вероятно е да се увеличи шансът за оцеляване“ на морските бозайници

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!