Настоящата 2016 г. няма да си отиде толкова лесно, колкото всички се надяват. Последната минута от последния час на последния ден от декември ще е по-дълга с цяла секунда, за да може по този начин часовниците ни да влязат в такт с въртенето на Земята.

„Тази допълнителна секунда, или „високосна“ секунда, прави възможно настройването на астрономическото време, което е нерегулярно и се определя от въртенето на Земята, с Координираното универсално време (UTC), което е изключително стабилно и се определя от атомни часовници от 1967 г. насам“, съобщиха от Парижката астрономическа обсерватория.

Тя е дом на Международната служба за въртене на Земята и референтни системи (IERS), която отговаря за синхронизиране на времето.

Според сайта на IERS часовниците, показващи точно време следва да покажат следната дата 2016 г., 31 декември, 23 ч. 59 мин. 59 сек. Два пъти, преди да преминат към 2017 г., 1 януари, 0 ч. 0 мин. 0 сек.

Промяната се налага, тъй като въртенето на планетата не е равномерно и понякога забавя или забързва. Това се причинява от редица фактори като гравитацията на Луната, съпротивителните сили на самата Земя и други.

В резултат астрономическото време, базирано на продължителността на един земен ден, излиза от синхрон с атомното време, което се измерва от близо 400 свръхточни атомни часовници, разположени на различни места по света.

От своя страна атомното време (TAI) се използва, за да се определи UTC, което служи за определяне на времето по целия свят.

Атомното време е точно с 36 секунди по-напред от UTC – разлика, която ще се увеличи още на 1 януари заради „високосната“ секунда.

Когато за първи път се въвежда понятието „високосна“ секунда през 1972 г. към UTC трябва да бъдат прибавени цели 10 секунди, последвани от още по една секунда на всеки 18 месеца. За последно такава секунда е добавена на 30 юни 2015 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук