Много хора са щастливи да затворят вратата на 2016-а и да я забравят. Колкото и лоша да беше (а тя бе наистина лоша), годината беше изпълнена с много изненадващи и тъжни събития, победи и вълнения. Песимистично или оптимистично да се чувствате в последните дни на декември, няма съмнения, че случилото се през 2016 година ще имат отражение върху животите ни още дълго време.

„Индиан експрес” пита: Как да обобщим най-добре отиващата си година? Ето няколко опита да опишем иначе хаотичната година.

ОТ БРЕКЗИТ ДО ДЕМОНЕТИЗАЦИЯТА: 2016-А БЕ ГОДИНАТА НА КРАЙНОСТИТЕ

2016 година видя малко избори за президенти, цивилна война в Сирия, която прие кървави измерения в Алепо и демонетизация, обявена от правителството на индийския премиер Нарендра Моди.

Целият свят очакваше решението на Великобритания, дали ще напусне ЕС, или ще остане. Брекзит стана факт след референдума от 23 юни, когато 52% от британците пожелаха да напуснат Съюза. 30 млн. души казаха тежката си дума. По-интересното е как гласуваха британците – младите поискаха да останат в ЕС, но по-възрастните хора предопределиха хода на събитията. Веднага след това, световните пазари реагираха. Освен това премиерът на страната Дейвид Камерън подаде оставка, а поста бе наследен от Тереза Мей, която обеща Англия да напусне Съюза до края на март 2017.

Друго значимо събитие през тази година бе опитът за военен преврат в Турция. В нощта на 15 срещу 16 юли, хората в Турция станаха свидетели на хаос, в резултат на опитите на военните да свалят правителството и президента Реджеп Ердоган. Бунтовниците обявиха вечерен час и военно положение и дадоха началото на подготовката за нова Конституция.  Междувременно президентът Ердоган призова хората да превземат улиците, да протестират срещу превратаджиите. Превратът бе провален.

С появата на „Ислямска държава”, Близкият изток видя някои от най-кървавите терористични нападения. През 2016-а станахме свидетели и на разпространението на този терор по света, чрез новата техника, наречена „вълкът единак атакува”. САЩ претърпя най-смъртоносната атака след 9/11, когато въоръжен мъж уби 49 души и рани над 50 в нощен клуб в Орландо. Освен това, координирани атаки имаше в Брюксел ( март – 32 загинаха), Ница (14 юли – 86 бяха убити, след като камион се вряза в тъпла, събрала се да празнува Националния празник на страната).  Повече от 100 терористични нападения се случих по целия свят.

Алепо, един от най-старите градове в света, намиращ се в Сирия, се превърна в бойно поле между бунтовници и армията на Башар Асад. Войната в Сирия досега е струвала хиляди животи. Повече от 320 000 души бяха затворени в града, докато се водеха военни действия. В полунощ на 30 декември бе въведено примирие.

Много хора твърдят, че САЩ удари дъното с Доналд Тръмп, който по време на президентската си кампания заяви, че ще забрани на мюсюлмани да влизат в страната и говори против други малцинствени групи. Гласовете бяха преброени на 9 ноември, а резултатът шокира милиони хора. Опонентът му Хилари Клинтън обаче събра повече гласове на американци. Победата на Доналд Тръмп не се хареса на много и хора и последваха масови протести в страната.

Най-големият шок за индийците и нещото, което ще повлияе най-силно на целия народ, бе внезапното съобщение за демонетизация. Премиерът на страната Нарендра Моди обяви, че това цели да се предотврати търговията на черно, фалшивите пари и финансирането на терористичните организации. Дни наред пред банките и банкоматите се виеха опашки, което показа, че борбата няма да бъде лесна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук