Георги Вулджев е член на управителния борд на БЛО, създател и главен редактор на ЕКИП, автор  на статии по икономически и политически теми в български и международни издания като Mises Institute, Foundation for Economic Education, European Students for Liberty и др. Работил е като икономист в Института за пазарна икономика, икономически анализатор в CEEMarketWatch и по инвестиционни теми в Tavex.

Петролът започва да изглежда енергийна суровина, със сила през 2018-а да се завърне като силна инвестиция.

Дните преди Нова Година цената на петрола достигна най-високите си нива от средата на 2015 г. насам и едни от най-високите от големият срив в цената от края на 2014 г. и началото на 2015 г.

Цената на петрола прехвърли 60 долара за барел, което през последните три години се е доказало като горна граница за цената на този ресурс. Най-високото ниво, които цената е достигала от 2014 г. насам е 61.43 долара за барел, а сега изглежда, че цената е на път да прехвърли тази граница. В този контекст изглежда вероятно (но все още не сигурно), че сме на ръба на нов бичи пазар в петрола, тоест значително покачване в неговата цена през 2018 г. Какви са факторите, които обосновават реализирането на тази вероятност?

Факторите, които могат да доведат до скок в цената на петрола

Основните фактори, които може да доведат до сериозен ръст в цената на петрола през 2018 г. са следните:

  • Съкращенията на производството на страните-членки на ОПЕК и Русия. Тази есен страните-членки на ОПЕК и Русия се съгласиха помежду си да продължат да съкращават своето производство на петрол поне до края на 2018 г. Именно съкращенията на ОПЕК и Русия са основният фактор, който стабилизира цената на суровината около 50 долара за барел и дори доведе до леко покачване. Това е най-фундаменталният фактор, който формира базата за потенциален сериозен ръст в цената. Сами по себе си обаче съкращенията на производството на ОПЕК и Русия не са достатъчни, за да доведат до бичи пазар в петрола, т.е. до сериозно покачване в цената. И тук идва ролята на вторият фактор.
  • По-висок икономически растеж на глобално ниво. Изминалата 2017-та година беше може би най-добрата година за глобалната икономика от преди началото на последната криза през 2008-ма. Всички региони и почти всички страни отчетоха подобрен растеж през миналата година, което е нещо невиждано за последното десетилетие. Да, от 2008 г. насам имаше определени години и периоди, в които се отчете сериозен растеж в определени държави или региони, но подобно общо и широкоразпространено подобрение спрямо предходната година досега не беше отчитано на глобално ниво. Тези по-високи нива на растеж означават повече инвестиции и повече потребление. Петролът е най-основната суровина на индустриализираният свят, в който живеем и затова всеки скок в инвестициите и потреблението, директно или индиректно води до повишено търсене за петрол. Това бута цената му нагоре, особено в комбинация със съкращенията в производството.
  • Политическата нестабилност в Иран. Ако сте следели новините през последните няколко дни сигурно сте чули за сериозните протести, които като че ли не спират да ескалират час по час. Вече директно се говори за политическа криза и потенциално падане на настоящото правителство. Ако тази криза продължи и особено ако се задълбочи, това ще има сериозен отзвук върху пазарите и конкретно цената на петрола. Според много пазарни анализатори именно протестите в Иран са причината за ръста в цената (с 0.43% до момента), който се наблюдава днес. Иран, ако не знаете, е петият най-голям производител на петрол в света. Всякаква нестабилност там няма как да не се отрази на цената.

Ръст в цената на петрола не е сигурен, но е много вероятен

Не е като да няма фактори, които притискат цената на петрола в обратната посока – надолу. Добивът на петрол в САЩ продължава да расте и до известна степен неутрализира ефекта от съкращаването на добива от страна на ОПЕК и Русия. Досега като цяло двете се неутрализираха и именно това стабилизира цената на суровината през изминалата година. През 2018-та обаче факторите, които бутат цената нагоре са повече.

Освен съкращаването на производството в ОПЕК и Русия имаме ускорен икономически растеж на глобално ниво и политическа нестабилност в Иран. Това изглежда като идеална рецепта са сериозен ръст в цената на петрола през идната година. Ще се реализира ли това на практика обаче? Все още е рано да се каже. Към този етап сериозен (с поне още 10%) и продължителен (през поне половината 2018 г.) по-нататъшен растеж не е сигурен, но изглежда много вероятен.

Ако цената на петрола прескочи 62 долара за барел това ще постави нов рекорд за последните три години – това може би е най-важната граница и нейното преминаване най-вероятно означава бичи пазар. Но лично аз бих изчакал още малко след това. Ако цената прехвърли 62 долара, но не дава индикации за по-нататъшно покачване, това може да е само временен пик, който ще бъде последван от много скорошна корекция в идните седмици (както се случи през 2015-та година). Ако обаче цената продължи нагоре, прехвърли 65 долара и съответно започне да чертае ясен възходящ тренд – тогава вече говорим за почти 100% сигурен бичи пазар и имаме налице добра инвестиционна възможност.

Американските петролни компании имат днес най-сериозен потенциал 

Най-добрият начин за възползване от потенциалния бичи пазар в петрола според мен би бил чрез акциите на SPDR S&P Oil & Gas Explore & Prod. (XOP е абревиатурата на борсата). Това е американски ETF (exchange-traded fund), специализиран основно в малки и средни предприятия занимаващи се с експлорация и добив на петрол. Малките и средните предприятия и съответно фондовете, които инвестират в тях са по-рискови, отколкото големите, но носят и по-големи печалби, когато условията на пазара за петрол са благоприятни…както е в момента.

Освен това, дори абстрахирайки се от потенциалния ръст в цената на петрола, XOP не е лоша инвестиция, защото петролните компании в САЩ извличат сериозни позитиви от президентството на Доналд Тръмп. Данъчната реформа, особено сериозното съкращаване на корпоративния данък, в комбинация с разрешението в определени части на Arctic National Wildlife Refuge да се провежда експлорация и потенциален добив на петрол, директно ще стимулират печалбите на петролния сектор през 2018-та. За да придобиете представа за това колко точно печелят петролните компании от реформата на Тръмп, цитирам анализаторите на Barclays:

14-процентовото съкращаване на корпоративния данък ще добави 1 млрд. долара към печалбите на американските фирми специализирани в експлорация и добив на петрол.

А акциите на XOP все още не да тръгнали да се покачват и даже през 2017 г. тяхната цена спадна с 9.64%. Тоест, идните дни са идеален момент за инвестиция в тях.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук