Партията „Форца Италия“ и нейният лидер, бившият премиер Силвио Берлускони, смятат да издигнат кандидатурите на певците Тото Кутуньо и Ал Бано на предстоящите парламентарни избори, пише в. Messaggero.

Двамата може да бъдат включени в списъците на кандидатите в избирателните секции в чужбина, където на 4 март ще бъдат определени 18 депутати от близо 1000 членове на двете камари на италианския парламент.

Вестникът напомня във връзка с тази информация, че Ал Бано през ноември обяви, че краят на музикалната му кариера ще е на 31 декември 2018 г. Следващите общи парламентарни избори в Италия ще са на 4 март.

В Италия набира скорост невероятно шарена предизборна битка. Сблъсъкът на идеи е изключително филмов : една партия обещава да намали данъците с 50 милиарда евро и за да плати за това, планира да увеличи бюджетния дефицит, от друга се заричат да върнат лирата, която Италия използва до 2002 г.  На сцената са класическите популисти.

Дълго време социолигическите проучвания бяха водени от популисткото движение „Пет звезди“, които далеч не са единствените в жанра, ако се проследят внимателно икономическите планове на основните партии – претенденти да поведат Италия.

Италианската икономика се развива много динамично и стабилно, 2017-а бе върхова след годините на икономическата криза 2008-2010, но почти няма икономическа програма, която да акцентира на най-големия за Италия проблем – дълговете на страната, които по размер гонят гръцките и са на втора позиция в еврозоната. Същевременно обаче всички политици обещават намаляване на данъците и увеличаване на бюджетните харчове.  И нито дума никъде за фискална консолидация, искана и очаквана от финансовите пазари и от Европейската комисия

Италия бе в основата на дълговата криза в еврозоната през 2011 г., а на новите избори там се гледа като нова опасност за разклащане на  валутния съюз, особено ако партиите, които ще имат думата за икономическото развитие на държавата, вземат да изпълняват политиките, които сега обещават.

Бившия премиер и лидер на управляващата Демократическа партия Матео Ренци се зарича да намали данъците върху доходите и корпоративните данъци с 50 милиарда евро и така да счупи рамката на балансирания бюджет. Планира да увеличи дефицита от сегашната цел 2.1% от БВП тази година до 3% и да го задържи на това ниво и да обърне гръб на Брюксел, който сега сковава, по думите му, Италия.

Основателят на "Пет звезди" Бепе Грило, Луиджи ди Майо и Алесандро ди Батиста, един от лидерите на движението

© Reuters  Основателят на „Пет звезди“ Бепе Грило, Луиджи ди Майо и Алесандро ди Батиста – лидерите на движението

В популисткия хор глас надига и дясноцентристкият лидер и бивш премиер Силвио Берлускони, зарича се да печата „нова лира“ (за вътрешно използване) като запази еврото, но в международната търговия.  Целта : силно стимулиране на потребителските разходи и така и на икономическия растеж.

Според неотдавнашно  проучване, направено по поръчка на Европейския парламент , 39% от италианците смятат, че страната им има полза от еврочленството и повечето италианци гледат по-скоро критично на принудите от Брюксел да балансират разумно разходи и приходи и да си плащат дълговете. Видно е, че тези нагласи ще бъдат силно експлоатирани предизоборно от всички политически посоки.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!