слънчево изригване, Слънце

Последните 10 години са десетилетие на безпрецедентни рекордни температури и тази година вероятно ще продължи тенденцията, според метеоролозите. Анализът на температурите през първото тримесечие на 2020 г. го постави като втория най-топъл първи тримесечен период и даде мрачна прогноза за останалите девет месеца.

Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) изчисли, че в момента 2020 г. има 74,67% шанс да бъде най-горещата година откакто се води статистика. Тя има 99,94% шанс да бъде в топ 5 и над 99,99% шанс да бъде в топ 10 на най-горещите години.

Тези оценки са част от доклада на NOAA за състоянието на климата и се основават на два основни фактора: статистическо разпределение на колебанията в месеца и колко различни са сравнени месечните показания с всички предишни средно годишни стойности.

Миналият месец беше по-топъл от средното за по-голямата част от планетата. По-специално, САЩ източно от Скалистите планини, централна и източна Азия и южната част на Южна Америка регистрираха температури с поне 2.0°C по-високи от средните стойности за март. Рекордни температури за март бяха регистрирани на 42 милиона квадратни километра. Това е около 8,17% от нашата планета.

Януари 2020 г. беше най-горещият януари откакто се води статистиката. Февруари беше вторият най-горещ февруари след този през 2016 г., като рекордни температури бяха регистрирани в целия свят, включително най-високата температура в Антарктида.

Март беше и вторият най-горещ март в световен мащаб, след март 2016 г. Според доклада: „Март 2020 г. отбеляза 44-ти пореден март и 423-ти пореден месец с температури, номинално над средната за 20-ти век.“

Разликите в глобалните температури през първите три месеца на тази година и средната стойност за 20-ти век са доста постоянни, въпреки че през 2016 г. се забелязва разлика поради особено силния Ел Ниньо. Засега изглежда, че 2020 г. следва температурите през 2016 г.

Въпреки това, който се надява, че настоящият спад на замърсяването и емисиите на въглероден диоксид, ще има дълготраен ефект, това е малко вероятно. Това може да се окаже кратка почивка, но е малко вероятно да повлияе на климата в дългосрочен план и учените призовават хората да не забравят продължаващата климатична криза, която все още трябва да бъде преодоляна.

Свързана новина:

НОВА ДОБРА НОВИНА: Пряката слънчева светлина унищожава COVID-19, твърди американски учен

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук