Пътешествията никога не са изглеждали по-примамливи от сега, когато никой никъде не може да отиде. Но когато всичко приключи, хората ще се втурнат да наваксват пропуснати емоции. Ако и вие сте от тях и се чудите къде да отидете на почивка, ето някои от най-безопасните и най-опасните градове в света:

НАЙ-БЕЗОПАСНИ ГРАДОВЕ

№10 Хонг Конг

Метрополисът е един от най-гъсто населените райони в света. И въпреки че често влиза в новините заради масовите протести, всъщност Хонг Конг е един спокоен град, с изключително ниски нива на престъпност.

№9 Ескишехир

Този турски град е известен със своята прогресивност, въпреки че се намира в един от най-консервативните райони на Турция. Все пак обаче престъпността в града е невероятно ниска. В Ескишехир има огромен брой студенти, но мястото си остава спокойно.

№8 Берн, Швейцария

Берн е очарователен град с калдъръмени улички. Въпреки че през последните години броят на престъпленията се увеличава малко, Берн все още е в топ 10 на най-безопасните градове в света.

№7 Цюрих, Швейцария

Финансовата столица на Швейцария също попада в този списък. Цюрих е известен със своята дружелюбна полиция, изключително безопасен публичен транспорт и богата култура.

№6 Дубай

Дубай е известен най-вече с луксозните си хотели и с най-големите търговски центрове в света. Но нивата на престъпността в Дубай са изключително ниски, най-вече заради суровите закони в ОАЕ.

№5 Мюнхен

Домът на емблематичния Октоберфест, на който ходят стотици хиляди туристи всяка година, все пак е петият най-безопасен град в света и в на първо място в Европа. Градът е жив, пълен с хора и с почти никаква престъпност.

№4 Тайпе

Модерното и традиционното се съчетават в столицата на Тайван. Тайпе е препоръчителна дестинация за туристите, тъй като в него почти няма престъпност. Както в Тайпе, така и във всички други градове в Тайван, по улиците има широка мрежа от камери, които явно възпират престъпленията.

№3 Квебек

Квебек има репутацията на приятно място за отдих и туризъм. Колониалният, но модерен град поддържа ниски нива на престъпност. Като цяло Канада е най-безопасната страна в региона.

№2 Доха

Столицата на Катар е втора в тази класация. Градът е един от най-богатите на Планетата с изключително ниски нива на престъпления.

№1 Абу Даби

Абу Даби е първи в списъка за трета поредна година, с най-ниските нива на престъпност в целия свят. Градът съчетава невероятна архитектура и луксозни магазини. Но и тук дисциплината на населението се дължи най-вече на строгите закони в ОАЕ.

НАЙ-ОПАСНИТЕ ГРАДОВЕ

№10 Рио де Жанейро

Въпреки че популярният фестивал привлича милиони туристи всяка година, градът не би трябвало да е в списъка ви с държавите, които задължително да посетите. Кражбите са ежедневие, както в града, така и по плажовете. Властите препоръчват да не носите скъпи вещи, които биха привлекли вниманието на крадците.

№9 Салвадор

Още един бразилски град попада в „черния списък”. Въпреки че този град е малко по-безопасен от Рио, ако можете, избягвайте го. Често биват намерени трупове на хора, които са се разхождали сами по улицата и са били убити, за да бъдат ограбени.

№8 Форталеза

Зад красивите плажове и цветни сгради, Форталеза е един от най-опасните градове за туристите. Форталеза е най-опасният град в Бразилия, с изключително високи нива на престъпност, които продължават да растат. Джебчийството и кражбите са ежедневие, особено в популярните туристически райони.

№7 Йоханесбург

Като други големи градове в Южна Африка, Йоханесбург поддържа високи нива на престъпност. Хората, които живеят там са много бедни, което от части обяснява кражбите. Разликата между бедни и богати е изключително фрапираща.

№6 Дърбан

Третият най-голям град в Южна Африка е следващият най-опасен град в света. Бедността и тук е завладявала повече от половината население. Най-честите престъпления са изнасилвания, кражби и дори убийства за жълти стотинки.

№5 Сан Педро Сула

Бившата столица на убийствата на света, преди да бъде заменен от Каракас, Сан Педро Сула е в топ 5 на градовете, които да избягвате. Безработицата, бедността и мизерията вървят ръка за ръка с престъпленията.

№4 Претория

Още един град от Южна Африка, в който нивата на престъпност са опасно високи. Препоръчва се на туристите да избягват разходките и пътуванията през нощта, дори на групи.

№3 Порт Морсби

Порт Морсби е столицата и най-големият град на Папуа Нова Гвинея. Наречен е на името на откривателя на залива, на който е разположен града – английският морски офицер Джон Морсби. Този град е един от най-опасните за туристи с високите си нива на престъпност, политическо напрежение и глад.

№2 Питърмарицбург

Питърмарицбург е град в Южноафриканската република, административен център на провинция Квазулу-Натал, на окръг Умгунгундлову и на община Мсундузи. Към 2011 година площта му е 126,15 квадратни километра, населението е 223 448 души, в 69 731 домакинства. Този град обаче е наричан „престъпната столица” на Южна Африка.

№1 Каракас

Най-опасният град на света се намира във Венецуела. Нивата на престъпност в Каракас са най-високите в целия свят. Въпреки че е считан за важен културен, икономически и индустриален център в Латинска Америка, Каракас е най-опасният град на Планетата. Нивата на убийства, на кражби и други престъпления чупят всякакви рекорди.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!