Лилана, Скилър

Следователи от отдел „Следствен“ на Специализираната прокуратура извършиха действия по разследване в офис на търговско дружество със седалище в столичния „Студентски град“. Негови собственици и управляващи са сред обвинените на 25 април 2020 г. за участие в организирана престъпна група за незаконно присвояване на евросредства по програма „Иновации и конкурентноспособност“.

При извършените претърсвания в офиса е намерен и иззет куфар с апаратура. Назначена е съдебно-техническа експертиза, която да установи техническите възможности и параметри на устройството и дали е предназначенo за незаконно подслушване и проследяване.

От фирмения офис са иззети също магнитни дискове, множество документи и други веществени доказателства, относими към досъдебното производство на Специализираната прокуратура.

Припомняме, че късно в неделя Специализираният наказателен съд определи „Задържане под стража“ за двама от тримата обвинени за незаконно усвояване на евросредства.

Задържани под стража са ръководителят на групата М.Д. – Мартин Димитров, и Л.Д. – Лиляна Деянова, по-известна като певицата ЛиЛана. На А.Д.- брата на изпълнителката, бийтбоксъра Александър Деянов, популярен с псевдонима Скилър (SkilleR), съдът определи парична гаранция от 100 хиляди лева.

Лицата бяха задържани в събота при специализирана операция на СДВР и ДАНС, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. Иззети са сървъри, компютри и др.

Групата е действала от 2016 г. Няколко фирми, контролирани от нея (повечето от които без реална стопанска дейност), са усвоявали средства по програмата. Те са декларирали покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина – което също не е осъществявало търговска дейност. Реално, софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за „ползване“ на разследваните фирми

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!