скилър

Братът на Лиляна Деянов – известна като ЛиЛана, Александър Деянов-Скилър е осъдил държавата за европроекта си, свързан с разработване на платформа за бийтбокс обучение, съобщи Mediapool.

В началото на 2020 година двамата бях обвинени от прокуратурата за измами с евросредства. Деянов първоначално беше арестуван, но след това беше освободен срещу парична гаранция от 50 000 лева, която отказа да плати. Поради това той отиде пред районното, за да бъде арестуван, но това не се случи и беше пуснат на свобода. Певицата ЛиЛана беше пусната срещу 40 хил. лв. гаранция, след като престоя 4 месеца в ареста.

През 2021 година прокуратурата обяви, че разследването срещу тях е приключило, но и до днес не е вкарано в съда. Деянови са обвинени, че в периода 2016 – 2020 година са усвоили над 2,7 милиона лева.

През 2019 година след няколко внезапни проверки Министерството на икономиката иска да му бъдат възстановени близо 234 000 лева. Причината е, че при тях не бива осигурен достъп до помещението с апаратурата, закупена по проекта. При последвалите редови проверки всичко изглежда наред, но проверяващите се усъмняват и констатират, че апаратурата може да бъде преместена лесно.

Експертизата по делото има съвсем друга констатация. Вещото лице по делото констатира, че проектът за биийтбокс работи. Има архив с исторически записи от комуникация между сървъра и потребители, купеният софтуер е такъв, какъвто трябва да бъде, а програмата за обучение за биийтбокс може да се използва онлайн от територията на цялата страна. „Не са констатирани функционални несъответствия между софтуера и неговото съдържание и изискванията по Договора. Заключението на вещото лице е, че софтуерът е наличен и функционира в съответствие с подписания договор“, пише в съдебното решение, цитирано от Mediapool.

Административният съд не разбира защо непредизвестените проверки се считат за по-меродавни от тези, които не са установили нарушения и обявява решението за връщането на 234 000 лева за незаконно. Поради това министерството на икономиката трябва да плати на Скилър 12 700 лв. разноски по делото.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук