народно събрание

Нова парламентарна комисия ще наблюдава приходните агенции, борбата с контрабандата и сивата икономика. Комисия за наблюдение на енергийния регулатор вече няма да има.

Депутатите обсъждат новият парламентарен правилник. След дълги спорове те решиха постоянните парламентарни комисии да останат 23, колкото са сега. Новата комисия за наблюдение на приходните агенции, борба със сивата икономика и контрабандата се създава по предложение на „Обединените патриоти“.

Предложението за отпадане на комисията за наблюдение на дейността на КЕВР е на депутата от ГЕРБ Данаил Кирилов. Тя ще стане подкомисия на енергийната. Кирилов се аргументира: създаването на 24-­та комисия би увеличило необходимата бройка от народни представители за участие и би затруднило парламентарните групи.

От БСП бяха против отпадането. Съпредседателят на „Обединените патриоти“ Валери Симеонов подкрепи идеята: Ние ще подкрепим това предложение, а именно да се запази броят на комисиите на 23 не по причина на това, че трябва да се намери на всеки място в ръководството на каквато и да е комисия, а просто за да не се създава допълнително усложняване на дискусията, от която най­вероятно доникъде няма да стигнем, ако продължаваме по този начин.

Главният прокурор вече ще бъде изслушван на всеки три месеца от парламентарната правна комисия, реши единодушно Народното събрание. Обсъждане ще се провежда и по инициатива на обвинител номер едно и на председателите на Върховния административен и на Върховния касационен съд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук