първи учебен ден

2357 училища в страната отварят врати днес, за да посрещнат над 706 000 ученици, сред които и 59 000 първокласници.

Тази година учебната година ще се открие присъствено и по различно време за отделните класове. Директорите на училища са създали организация за „стъпаловидно“ начало на празненствата в зависимост от броя на учениците в съответните класове. В дворовете на училищата са обособени зони за родителите на първокласниците и на учениците, които за първи път постъпват в училището, ако те желаят да присъстват на тържеството.

В случай, че в дадено населено място има указания за провеждането на публични събирания, издадени от Регионалната здравна инспекция или от областния кризисен щаб, то откриването на учебната година трябва да се съобрази с тях. Празненствата за учениците поне от I, V и VIII клас ще се проведат присъствено, ако здравните власти не са разпоредили друго.

Откриването на учебната година е организирано при спазване на задължителните и препоръчителните мерки от насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата. Достъпът на външни лица до учебните заведения ще бъде ограничен. Полицейското присъствие около тях – засилено.

Общо 706 857 ученици влизат в клас в 2357 училища в цялата страна. Очаква се за първи път да прекрачат прага на класните стаи 58 593 първокласници. Обучение ще има също в 375 български училища в чужбина. В тях са записани 32 266 ученици.

Обезпечени с учители са само седем области

В първия учебен ден са напълно обезпечени с учители седем области – Габрово, Ловеч, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол.

Свободните позиции за преподаватели в страната са 436. Най-много незаети места има в София-град, Пловдив, Варна и София-област. Най-много се търсят педагози за детски градини, преподаватели по професии, за целодневна организация на учебната дейност, по математика, английски език и начални учители.

По искане на МОН регионалните управления на образованието актуализират своята база данни със специалисти, които са готови да се включат в системата на предучилищното и училищното образование. Става дума най-вече за пенсионирани учители и педагози, които в момента са извън образователната система. Ще се даде възможност също за регистрация на студенти от педагогическите специалности, които желаят да преподават по специалността, по която се обучават във висши училища.

1039 психолози са назначени в детски градини и училища, а логопедите са 793. В Регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование има още 124 психолози и 129 логопеди.

Осигуряват 40 000 устройства, необходими за обучение от разстояние

В началото на новата учебна година ще бъдат осигурени и последните 40 000 устройства за ученици, необходими за обучение от разстояние в електронна среда. 15 500 лаптопа и таблета вече са поръчани по съществуващи рамкови договори и ще бъдат доставени до края на този месец. Отделно от това е обявена обществена поръчка за 24 500 таблета, които се очаква да пристигнат в училищата през октомври тази година.

При преминаване към онлайн обучение всички ученици и учители ще имат достъп до интернет от домовете си. Училищата ще поемат таксите на децата от социално слаби семейства. Така се ще гарантира масовото включване в занятията от дистанция, ако това се наложи заради влошена епидемична обстановка.

Ако преподават онлайн, учителите ще продължат да получават допълнително възнаграждение от 30 лева за компенсиране на разходите за консумативи, включително за интернет.

През настоящата 2021 г. се възстановяват разходите за транспорт на 17 800 учители от детски градини, училища и Центрове за подкрепа на личностното развитие. Плаща се наемът на 56 преподаватели.

Откриване на учебната година

Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков ще участва в откриването на новата учебна година на 15 септември от 12.30 часа в ПМГ „Христо Смирненски“ в Перник.

Министър-председателят Стефан Янев ще участва в откриването на новата учебна година в Основно училище „Неофит Рилски“ в гр. Габрово. Тържественото събитие ще се състои в сряда, 15 септември, от 10.00 часа в двора на училището. Премиерът Стефан Янев ще присъства също на откриването на новия „STEM център за дигитални създатели“, изграден в учебното заведение по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“.

Президентът Румен Радев ще приветства учениците и учителите в първия учебен ден на Основно училище „Христо Смирненски“ в Пазарджик. В 09.00 часа държавният глава ще участва в тържественото откриване на новата учебна година в ОУ „Христо Смирненски“, след което ще се срещне с ръководството и педагогическия екип на училището.

В 9.00 часа заместник-министър Мария Гайдарова ще открие учебната година в 25 ОУ „Д-р Петър Берон“ в София. От 11.00 часа ще присъства на празника на 200 ОУ „Отец Паисий“ в село Лозен в област София-град.

Заместник-министър проф. Генка Петрова ще бъде в 9.30 часа на тържеството в Професионалната гимназия по машиностроене в Пловдив. А от 10.30 часа ще участва в церемонията по откриването на академичната учебна година в Медицинския университет в града.

Заместник-министър Евгения Пеева ще открие учебната година от 10.00 часа в Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии в Пазарджик.

Заместник-министър проф. Нели Косева ще участва от 10.00 часа в откриването на учебната година в Националната търговско-банкова гимназия в София.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!