Петя Аврамова
на снимката: Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова

Инвентаризацията на републиканската пътна мрежа е показала, че в отлично състояние е настилката на 12 на сто от пътищата, добро е на 27 процента, задоволително – на 23 на сто, незадоволително на около 13 на сто и лошо на една четвърт от пътищата.

Това съобщи в интервю за БТА министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. По нейни думи в най-лошо състояние е третокласната пътна мрежа – данните показват, че близо 8000 км се нуждаят от ремонт. Необходимо е и обновяването на 112 пътни съоръжения, за които по първоначални оценки са необходими 165 млн. лв.

Аврамова подчерта, че през 2019-а ще бъдат изградени близо 119 км нови пътища. Индикативната стойност на проектите е около 1 млрд. лева, като финансирането ще дойде от бюджета и от евросредства. Аврамова потвърди, че целта е магистрала „Хемус“ да бъде готова до 2024 г., а при добра организация амбицията е магистрала „Струма“ да бъде завършена в предвидените срокове – до 2023 г.

Паралелно с това се извършват рехабилитация и основни ремонти на 709 км републикански пътища, съобщи Аврамова. Инвестициите са в размер на близо 516 млн. лв., допълни тя. Общо проектите, на които тази година е дадена зелена светлина, са за 3.7 млрд. лв.

Министър Петя Аврамова напомни за подготвената нова наредба за проектиране на пътища, в която една от мерките за подобряване на безопасността на пътуване е завишаване на изискванията за отводняване на пътното платно, за да се избегне създаването на условия за „аквапланинг“.

Регионалният министър съобщи, че всеки момент се очаква експертите от Световната банка да предложат варианти за тарифи и обхват на тол системата, която ще бъде въведена у нас поетапно през следващата година. След това те ще бъдат подложени на обществено обсъждане, като ще трябва да се премине и през процедура по одобрение от страна на ЕК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук