Лиъм Фокс
на снимката: Министърът на външната търговия на Великобритания Лиъм Фокс

Британският министър на външната търговия Лиъм Фокс заяви, че има 50% шанс Брекзит изобщо да не се състои, ако парламентът на Обединеното кралство не одобри сделката на премиера Тереза Мей следващия месец.

Фокс каза в интервю за „Сънди Таймс”, че Великобритания ще излезе от ЕС на 100% само ако споразумението получи зелена светлина в парламента. По негови думи, ако сделката е отхвърлена, това „ще разклати доверието между електората и парламента”.

„Ако не одобрим споразумението, шансът да останем в ЕС е 50/50. Според мен това ще създаде усещането, че сме предали хората, които гласуваха на референдума”, каза Фокс.

Министърът на външната търговия предупреди, че ако опитът сделката да бъде одобрена се провали, това ще има възпламенителен ефект и приемането зависи не от дни, а от часове.

Депутатите трябва да гласуват сделката, която вече бе одобрена от ЕС, през януари, а излизането от ЕС е насрочено за 29 март. Споразумението може да влезе в сила само след като получи подкрепа сред мнозинството в парламента.

Гласуването в долната камара трябваше да се състои на 11 декември, но Тереза Мей го отложи заради опасения, че сделката за Брекзит няма да получи достатъчно подкрепа.

Междувременно лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин призова премиера да съкрати коледната почивка на депутатите, за да може вотът в парламента да се състои по-рано от предвиденото.

Възможностите ако парламентът не приеме споразумението, най-общо са две: Великобритания излиза от ЕС без споразумение (което според експертите би се отразило зле и на двете страни), или правителството оттегля решението си да задейства член 50 и остава част от общността. При всички положения обаче отхвърлянето на сделката най-вероятно ще доведе до оставка на премиера Тереза Мей и придвижване на обединеното кралство към предсрочни избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук