Великобритания, Брекзит
на снимката: Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей

Премиерът на Великобритания Тереза Мей съкрати коледната ваканция на членовете на своето правителство и обяви, че ги свиква на извънредно заседание на 2 януари във връзка с очертаващия се „твърд Брекзит“, съобщава днес „Файненшъл таймс“.

Според вестника непланираното заседание се налага, за да се разработи план за действия в навечерието на подновяващите се на 9 януари в британския парламент двудневни дебати по проекта за споразумение с ЕС.

Дата за гласуване по проекта още не е насрочена. Депутатите първоначално трябваше да се произнесат по въпроса на 11 декември, но Мей отложи вота за януари, изправена пред неминуема заплаха от поражение, коментират анализатори.

На 25 ноември лидерите на страните от Европейския съюз утвърдиха споразумението с Великобритания за Брекзит.

За да влезе в сила, то трябва да бъде гласувано от Европарламента и Уестминстър. Засега обаче сигналите, че договорът няма да бъде одобрен от Великобритания стават все по-силни. Затова в началото на месеца Тереза Мей се опита да предоговори спорната част за границата на Ирландия и Северна Ирландия. Това обаче не се случи – Брюксел категорично отказа да предоговаря сделката, което ядоса премиера на Великобритания.

Самият Брекзит трябва да се състои на 29 март 2019 г., след което трябва да настъпи преходен период. Той ще продължи до края на 2020г.

Ако Парламентът на Острова не успее да ратифицира договора за оттегляне преди изтичането крайния срок, ЕС няма да търси сметка за неизпълнението. Вместо това, Блокът ще предприеме едностранни стъпки, за да защити интересите си, като въведе минимален брой спешни мерки, при това само като ответна реакция на такива, предприети от Великобритания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!