Близо 28 000 служители от различни ведомства и служби ще се грижат за сигурността по време на церемонията по встъпване в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп, която ще се състои на 20 януари. Това съобщи за американския телевизионен канал MSNBC секретарят по национална сигурност Джей Джонсън.

„Мерките за безопасност ще са мащабни. Става въпрос за около 10 000 служители на министерството за национална сигурност, тайните служби, Службата за безопасност на транспорта, бреговата охрана, както и други структури“, каза той. Джонсън допълни също, че в операциите ще участват още 12 000 души, включително и 7800 бойци от националната гвардия, ФБР и полицията.

„Прямо или косвено за сигурността на церемонията ще се грижат около 28 000 човека“, посочи още той.

Според Джонсън се очаква на церемонията в центъра на Вашингтон да се съберат около 900 000 души.

В същото време той посочи, че са получени съобщения, че над 100 различни организации ще проведат мероприятия в столицата през следващите дни. Някои от тях подкрепят новия президент, а други са против него, така че ще бъдат положени усилия да се избегнат стълкновения.

На утрешната церемония се очаква да присъства и отиващият си държавен глава Барак Обама, както и неговият вицепрезидент Джо Байдън, техните семейства, както и тези на Тръмп и Майкъл Пенс, председателят на Камарата на представителите Пол Райън, бившите и бъдещи министри от двете администрации, членове на Върховния съд, комитета на началник-щабовете, губернатори и представители на дипломатическия корпус.

Там ще бъдат и някои бивши американски президенти като Джими Картър, Джордж Буш-младши и Бил Клинтън. Последният ще бъде придружаван от съпругата си Хилари Клинтън, която беше основна съперница на Тръмп по време на предизборната кампания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук