Йенс Столтенберг, НАТО
Йенс Столтенберг

Ако Русия победи в Украйна, ще създаде прецедент за Китай да нахлуе в Тайван, предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. По думите му „това, което се случва в Европа днес, може да се случи в Азия утре“.

„Изходът от войната в Украйна влияе върху заключенията, които ще бъдат направени в Пекин. Това включва и Тайван“, каза Столтенберг. Според него „ако Путин постигне това, което иска в Украйна, като наруши международното право и използва военна сила, това ще бъде послание към други авторитарни лидери – също и в Пекин – че могат да постигнат това, което искат, като използват военна сила“.

Предупреждението дойде в момент, когато Столтенберг призна, че опустошеният украински град Бахмут вероятно ще падне в руски ръце през следващите дни след месеци на ожесточени боеве.

Авторитарният президент на Китай Си Дзинпин даде ясно да се разбере, че смята остров Тайван за част от Китай съгласно доктрината „Един Китай“. Демократично избраният президент на Тайван Цай Инг-Вен твърди, че островът е самоуправляваща се държава, чийто народ в огромното си мнозинство отхвърля обединението с континентален Китай. Досега Си настояваше, че иска да проведе „мирен процес на обединение“, но заяви, че Китай си запазва правото да използва сила, докато военноморските и военновъздушните сили на Пекин редовно провеждат заплашителни учения и изстрелвания на ракети в Тайванския проток.

Въпреки че обстоятелствата около евентуално китайско нахлуване в Тайван могат да бъдат сравнени с нахлуването на Русия в Украйна, двата конфликта в действителност биха били много различни, като се имат предвид тесните икономически и търговски връзки, които Тайпе и Пекин споделят с много западни държави, и дълбоките военни връзки на Америка с Тайван.

Коментарите на Столтенберг само допринасят за напрегнатите отношения между Китай и Запада, които се усложниха допълнително във вторник, когато Пекин обвини Вашингтон в подклаждане на „конфликт и конфронтация“, пише „Дейли мейл“.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по-рано тази седмица заяви, че Китай обмисля планове да предостави на Русия оръжия и „смъртоносна помощ“ във войната ѝ с Украйна. В незабавен отговор новият външен министър на Пекин Цин Ган заяви на пресконференция във вторник, че ще има „катастрофални последици“, ако Съединените щати продължат в сегашната посока, предава БГНЕС.

„Ако Съединените щати не натиснат спирачките, а продължат да се движат по грешен път, никакви предпазни огради не могат да предотвратят дерайлирането и със сигурност ще има конфликт и конфронтация“, каза Цин пред журналисти.

Външният министър нарече американската критика към Китай „безразсъдна игра, в която залогът са основните интереси на двата народа и дори бъдещето на човечеството“. Той добави, че това е „игра на живот и смърт с нулев резултат“.

Подкрепата на Китай за Русия е предимно риторична и политическа. Пекин помогна да се предотвратят усилията за осъждане на Москва в ООН, след като седмици преди началото на инвазията подписа споразумение за приятелство „без граници“, и отказа да осъди открито войната. Китай също така е един от най-големите вносители на руски нефт и газ и смята отношенията си с Русия за жизненоважни, за да балансира влиянието на НАТО и западните сили. Но няма публични доказателства, че в момента Китай доставя оръжия на Русия, и страната непрекъснато призовава за мирно прекратяване на военните действия. Пекин нарече твърдението, че обмисля да предостави оръжия на Кремъл, „клевета“ и заяви, че липсват доказателства.

Днес Столтенберг призна, че въпреки невероятните загуби на Русия на фронтовата линия в Украйна, постоянният им натиск означава, че украинският град Бахмут в Донецк вероятно ще бъде превзет в близко бъдеще.

„Те понесоха големи загуби, но в същото време не можем да изключим, че Бахмут в крайна сметка може да падне през следващите дни“, каза той и добави: „Важно е също така да се подчертае, че това не отразява непременно някаква повратна точка във войната. Това само подчертава, че не трябва да подценяваме Русия. Трябва да продължим да оказваме подкрепа на Украйна“.

Руската наемническа групировка „Вагнер“ заяви, че е превзела източната част на Бахмут, която преди войната е била оживен промишлен център с 80 000 жители.

Съобщението дойде, след като украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че ако Бахмут падне, Москва ще получи „открит път“ за офанзиви навътре в страната.

Интензивните боеве около Бахмут са най-продължителните и кървави в продължаващата повече от година руска инвазия, която опустоши обширни части от Украйна и доведе до разселването на милиони хора.

Министрите от ЕС обсъждаха планове за увеличаване на производството на отбранителни продукти и спешно предоставяне на боеприпаси на Украйна, която всеки ден изразходва хиляди гаубични снаряди.

„Сега това е война на изтощение, битка за логистика“, каза Столтенберг. „Сегашният темп на потребление в сравнение със сегашния темп на производство на боеприпаси не е устойчив и затова трябва да увеличим производството“.

Той приветства стремежа на ЕС, чийто 21 държави-членки са в НАТО, да засили производството на отбранителни продукти.

„Това е нещо, по което работим. Виждаме, че вече са предприети важни стъпки“, каза той. „Но трябва да направим повече, защото трябва да гарантираме, че Украйна ще получи боеприпасите, от които се нуждае, за да се защити от военната агресия на Русия, и трябва да попълним собствените си запаси“.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук