Румен Радев

Президентът иска той да назначава шефа на Агенцията по антикорупция. Той поиска изрично това право, мотивирайки се, че “ здравата институционална логика диктува именно държавният глава да назначава председателя на Агенцията за борба с корупцията“. Румен Радев откри днес новата учебна година във Военната академия в София и отговори на журналистически въпроси.

Президентът подкрепи виждането на БСП шефът на новата агенция да се назначава от президента и така отхвърли предложението на управляващата партия ГЕРБ тази важна нова фигура във важната нова антикорупционна институция да бъде избирана от парламента.

Здравата институционална логика наистина диктува назначаване с участието на президента. Как можем да си представим, че парламентарното мнозинство ще избере този човек и ще бъде ли в състояние той да разследва правителството, ако то е излъчено от същото това парламентарно мнозинство. Няма логика, каза Радев.

Президентът даде да се разбере, че в същото време той не подкрепя изцяло нито закопроекта на ГЕРБ, нито алтернативния на БСП.  Неговата оценка е : Единият проект е фокусиран върху превенция и профилактика, а другият повече върху разследване по обвинение. За мен трябва да има такива мерки, които да обхващат всичко това и в един закон, и да има и съответните структури, които да го извършат. КСНС е една платформа, където се търси съгласие. Мисля, че има достатъчно аргументи и огромни обществени очаквания, така че нещата да се случат“, каза Радев.

Създаването на новата институция за борба с корупцията по високите етажи бе обявено за основен за приоритет и от ГЕРБ, и от БСП, като и двете партии имат собствени законопроекти.

Магистратски и неправителствени организации имат сериозни критики и към двата проекта, които се очаква да бъдат обсъдени и на свиканото от президента Румен Радев заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) за борбата с корупцията през октомври.

„Корупцията е изключително важна тема за България. Борбата с корупцията не може да става само с превенция, тя е важна разбира се, но не по-малко важни са разследването, обвинението и наказанието. Очаквам един комплексен подход, който да включва всички необходими мерки“, каза Радев.

Радев каза, че той все още не се е произнесъл какъв трябва да бъде подходът, тъй като решението е въпрос на  широки обществен дебат

В отговор на журналистически въпрос дали свикването на антикорупционния КСНС е контрамярка от негова страна, след като управляващите не изпълниха решението на предишното заседание за ускоряване на модернизацията на армията, Радев призна, че е имал подобно изказване, но определено не иска двете неща да се свързват по какъвто и да било начин.

Чакам наистина поне едно практическо решение в сферата на отбраната, за да можем наистина да обсъждаме нещо на този Съвет. Не искам да звучи така, че виждате ли обсъждането на антикорупционните мерки е резултат от това, че нищо се предприема в сферата на отбраната.

Антикорупционното законодателство, създаването на необходимите структури са изключително важни стъпки и те са безспорен приоритет на дневния ред, каза Радев. Той има и свои очаквания от новия политически сезон. Уточни, че всички сфери се очаква законодателство, което да отговаря на обществените очаквания и да се прави така, че да има време обществото да се запознава с това какво се предлага, да има обществено обсъждане и дебати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук