габриел, денков

По данни на задграничните ни представителства в региона в момента 37 български граждани и членове на техните семейства са потърсили съдействие за напускане на ивицата Газа.

Търсим възможности за съдействие за тяхната евакуация.

Това съобщи на брифинг в министерския съвет външният министър Мария Габриел.

Външно министерство е в непрекъсната връзка с дипломатическите представителства на България в Тел Авив, Кайро и Рамала и в тясна координация с други членки на ЕС и партньорски държави.

„Имаме списък с потърсилите евакуация и техните семейства. Този списък е предаден на израелските и египетските власти. Очакваме разрешение те да напуснат Газа и да влязат в Египет. Посолствата ни в Рамала и Тел Авив са готови да им окажат съдействие да напуснат Газа, когато това е възможно“, заяви външният министър, цитирана от БНТ.

В същото време стана ясно, че властите не разполагат с данни за отвлечена българска гражданка от Израел.

По-рано днес пред БНР Славчо Велков съобщи, че става въпрос за „около 50-годишна жена“, която е разговаряла с майка си, а в министерството на външните работи на Израел и „една служба“ има пълен списък на отвлечените лица.

Министерството на външните работи не е информирано за отвлечен български гражданин. Посолството в Тел Авив е в контакт с посолството ни, съобщи Мария Габриел.

В базите данни на МВР не съществуват данни за жената, която е предполагаем заложник на Хамас. Това заяви премиерът Николай Денков след заседанието на Министерския съвет.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук