Румен Радев.
На снимката: Румен Радев

Държавният глава Румен Радев е на мнение, че правителството е „обявило война“ на президентската институция и се опитва да управлява по сценарий,

който е бил изложен от записа от партийна среща на „Продължаваме промяната“.

Не аз, а управляващите в момента започнаха и обявиха война на президентската институция. Именно в този запис, още преди да са получили властта“, категоричен е държавният глава.

Той коментира отношенията между двете администрации на бул. „Дондуков“ в столицата и прехвърчащите през последните дни искри. Премиерът Николай Денков вече заяви, че президентската институция отказва да работи с правителството.

В момента имаме скрито управление по сценарий от записа“, добави президентът, цитиран от БНР.

По неговите думи „сценарий, който има за цел постигане на користни цели с цената на тежки, мога да кажа деструктивни компромиси, на нарушаване на базови европейски принципи и ценности, на опрощаване на грехове, легитимация на беззаконието и безнаказаността“.

„Всички тези красиви опорки, зад които се прикрива в момента управлението – всъщност отзад виждаме тъмните идеи от тъмния сценарий на записа“, посочи държавният глава.

Няма как да бъда част от този сценарий, нито ще допусна президентската институция да бъде заложник на някакви тъмни интереси“, категоричен бе Радев.

„В момента те зоват за диалог, но всички виждаме, че това не е протегната ръка за партньорство, в същото време настояват за конституционни и законови промени, с които да осакатят тотално правомощията на президентската институция, за да може тя да не бъде коректив за каквито и да е безчинства на властта“, подчерта той.

Президентът добави: „Аз такова лицемерие не го разбирам“.

Радев коментира и как ще се отрази на българската енергийна система, ако се стигне до продажба на нов собственик на „Лукойл Нефтохим“ така.

„Трябва да зададете този въпрос на хората, които обявяват в чужди медии, всъщност, какво планират. Виждаме, че тайната подготовка на продажбата на „Лукойл“ е показател, че промяната се случва на тъмно, без диалог, без информиране на обществото по такъв стратегически за страната ни въпрос, без анализ за евентуални процеси и последствия“.

Държавният глава е категоричен, че управляващите дължат отговор каква съдба предвиждат на българската рафинерия, на хилядите заети там, на Бургаския регион, изобщо на националната ни енергетика и икономика.

Във връзка с транзитните такси на газ и позицията на Сърбия и на Унгария, президентът посочи, че на 19 октомври е Ден на българо-унгарското приятелство, приет с решение на двата парламента през 2016 г.:

„И това разсипаха. За каква европейска солидарност и европейска интеграция говорят нашите управляващи, при положение, че посягат на страна-член на Европейския съюз, съюзник и партньор в НАТО и в ЕС, страна, с която ни свързват дълбоки културни и исторически връзки, и която е един от основните инвеститори“, отбеляза Радев.

Президентът добави, че примирението в обществото с некомпетентни и скандални решения дава все по-голяма увереност на управляващите, че могат да правят каквото си искат не само вътре, но и навън.

„Да погазват европейски норми, сключени вече договори, да се бъркат в суверенни решения на други държави. Това решение ще доведе до декапитализация на „Булгартрансгаз“ и неговия фалит и тук ние трябва да получим отговор от управляващите кои интереси обслужват, защото това не са обществените интереси“, заключи президентът.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук