ЕС ваксиниране

38% от учителите и непедагогическия персонал са готови да се ваксинират, а над 60% са готови да си направят антигенен тест, за да се види какво е здравословното им състояние и дали са прекарали коронавирус.

Това съобщи пред БНТ Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. Синдикатът на българските учители има и фонд „Не си сам в COVID-19“, който изплаща парични помощи на колегите, така че е крайно необходимо да се провеждат антигенни тестове и ваксиниране, допълни Такева.

Днес започна масовото изследване с антигенни тестове сред учителите на национално ниво. Целта е да се открие т.нар. скрита заболеваемост.

С масовото тестване, което вече се провежда в отделни области на страната, властите искат да се информират за реалната снимка относно разпространението на заразата от COVID-19, след като учениците от началния курс са в присъствено обучение от началото на януари.

От 4 февруари в клас присъствено ще се върнат и част от учениците от 5 до 12 клас, но не повече от 40% от учениците в едно училище.

Само в София близо 90 000 са преподавателите, които ще бъдат изследвани безплатно с антигенни тестове. Според директорите с приоритет трябва да се изследват учителите на деца от първи до четвърти клас.

Ваксинирането на преподавателите трябва да стартира до дни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!