нежелана реакция

Нашата амбиция е да стартираме ваксинирането на учителите следващата седмица или до десет дни. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Здравният министър даде извънреден брифинг във връзка с пристигането на втората партида ваксини, която пристигна днес.

Проф. Ангелов очаква първата фаза да приключи до седмица-две, след което ще стартира втората фаза. Тя включва домовете за възрастни хора и учителите. Все още се уточнява броят на учителите, които ще бъдат ваксинирани. В домовете за възрастни хора ще бъдат ваксинирани около 15 хиляди души, от които 11 хиляди са персонал.

След около 10 дена ще дойдат още 25 хиляди ваксини. 35 хиляди дози ще дойдат в края на януари, началото на февруари.

Масовата ваксинация ще започне, когато имаме по-големи количества ваксини. Това ще се случи в края на февруари-март. Тя ще стартира с ваксинацията на възрастните хора“, заяви проф. Ангелов.

Броят на желаещите да се ваксинират се увеличава във всички фази. Българските граждани трябва да бъдат спокойни, има достатъчно количества ваксини за всички“, категоричен е здравният министър.

„Нямаме притеснение относно логистиката на ваксината в цялата страна. Важно е камионите, с които ще бъдат доставени ваксините, да поддържат необходимата температурата. Това се случва за момента“, обясни още той.

Богдан Кирилов заяви, че са регистрирани 4 нежелани реакции след  ваксинирането(първото) на около 4500 медици. Става дума за болка след поставяне на ваксината, замайване и леко повишаване на температурата. Всички тези нежелани ефекти много бързо са преодолени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук